Do. 13-06: Reuzenspringbalsemienen trekken met de NVWK op 13 en 15 juni in het Loetbos

Net als in 2018 zijn er in samenwerking met Staatsbosbeheer weer twee data geprikt waarop de NVWK de exoot reuzenspringbalsemien te lijf wil gaan. Het doel is om te voorkomen dat de planten zaad zetten en hun rijpe zaden naar alle kanten wegschieten. Deze snelle groeier neemt het licht weg op de bosbodem, zodat inheemse planten eronder verstikken en hun zaden niet kunnen ontkiemen. Een verlies aan oorspronkelijke planten betekent ook een verlies aan insecten die ervan afhankelijk zijn. Dus hoewel een bloeiende reuzenspringbalsemien er mooi uitziet, doet zijn massale aanwezigheid een aanslag op de biodiversiteit in het bos.

Vorig jaar is op twee data een aantal percelen helemaal vrijgemaakt van deze woekeraar. Een goede bijkomstigheid is dat de zaden slechts twee jaar kiemkrachtig zijn, waardoor de kans dat na de activiteiten van dit jaar de planten terugkeren steeds kleiner wordt.

Uiteraard moeten de planten op tijd verwijderd worden voordat ze zaad zetten. Omdat er ook met het broedseizoen rekening gehouden moet worden, zijn in overleg met Staatsbosbeheer de volgende data geprikt: donderdag 13 en zaterdag 15 juni as.

Advertisements

Deze activiteit is ook geschikt voor wat oudere kinderen. De planten wortelen oppervlakkig dus trekken makkelijk uit, en er zitten geen doorns of iets dergelijks aan. Toch wordt aangeraden om handschoenen te dragen omdat ze soms tussen de bramen staan. Stevige schoenen is op de ongelijke bosvloer ook een vereiste.

De NVWK bewaart goede herinneringen aan de actie van vorig jaar waarin deelnemers gezamenlijk door de bospercelen trokken onder leiding van de boswachter. In 2020 wordt opnieuw bekeken of er nog een plantje is blijven staan of een sterk zaadje is ontkiemd, maar dan moet er toch een mooi resultaat te zien zijn op de percelen waar gewerkt is.

Verzamelen is om 09.30 uur bij de Hendrikshoeve en er wordt afhankelijk van het weer tot 16.00 uur gewerkt. Staatsbosbeheer zorgt weer voor koffie en uitleg aan het begin van de dag, voor koffie/thee e.d. bij de door uzelf meegebrachte lunch en uiteraard aan het eind voor een afsluitend drankje. Iedereen die het leuk vindt om nu eens van de gebaande paden af te mogen om deze planten uit te trekken, is welkom. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om een aantal uren of een dagdeel te komen helpen!

13-06-2019 09:00