Do.02-04: Opening Kaasseizoen in Gouda

Gouda opent donderdag 2 april het Nederlandse Kaasseizoen 2015 op een bijzondere wijze: de eerste kazen van het jaar worden per schip vanuit het omringende platteland over het water aangevoerd. Daarna worden ze per kaasbrik vervoerd naar de Markt waar, van 10.00 tot 13.00 uur, de Goudse Waag en het Stadhuis het decor vormen van het historisch tafereel.

Het schip met de eerste kazen komt om 9.15 uur aan bij de Tiendewegbrug, waar een grote groep kaasmeisjes en -jongens de kazen toejuichen. Vandaaruit worden de kazen met kaasbrikken verder vervoerd naar de Gouda kaasmarkt. De feestelijke stoet wordt opgewacht door de kaasboeren en -handelaren, die de eerste kazen in ontvangst nemen. Het luiden van de kaasbel door de wethouder van Toerisme, Daphne Bergman, kondigt het begin van de kaashandel aan. Voor de Goudse Waag onderhandelen de boeren met de handelaren over de prijs, en net als toen wordt de koop met een handjeklap beklonken.

Beëdiging Ere Waegemeesters

Advertisements

Na de aankomst van de kazen op de Goudse kaasmarkt, vindt op donderdag 2 april om 12.30 uur, een traditionele Goudse ceremonie plaats. Nel Oskam en Gerard van Erk treden dan toe tot het Gilde der Ere Waegemeesters.Zij zijn voorgedragen vanwege hun inzet voor de stad en Gouda kaas en mogen, als zij de proeve van bekwaamheid met goed gevolg afleggen, toetreden tot het Gilde van EreWaegemeesters. Zij kloppen, boren en proeven de kaas en worden, bij gebleken geschiktheid, beëdigd door Opper Waegemeester burgemeester Milo Schoenmaker.

Kinderkaasmarkt

De Goudse kaasmarkt trekt ieder jaar vele toeristen naar de stad. Eenentwintig weken lang kunnen bezoekers iedere donderdag zien hoe handelaren de kaas keuren, en proeven waarom Gouda Kaas een van de meest gegeten kaassoorten ter wereld is. Speciaal voor kinderen is er op de Goudse kaasmarkt een speciaal programma. Een mix van activiteiten en Oud-Hollandse spelletjes in de binnenstad met kaas in de hoofdro. Daarnaast zijn er tal van dagvullende activiteiten, zoals stadswandelingen, en is het kaasmuseum in de Goudse Waag geopend. De Goudse kaasmarkt vindt iedere donderdagochtend plaats van 2 april tot en met 27 augustus (behalve 14 mei) van 10.00 tot 13.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Ook de opening op 2 april en de beëdiging van nieuwe Ere Waegemeesters om 12.30 uur voor de Burgerhal van het Oude Stadhuys kan door iedereen worden bijgewoond. Kijk voor meer informatie op www.goudakaasstad.nl.

1e kaasmarkt 2014 (1) (1)