De kaas die gemaakt wordt van de melk van koeien die voor het eerst in het jaar weer vers gras eten wordt graskaas genoemd. Deze hele jonge kaas is mild en romig van smaak. De kaasmarkt in Gouda van donderdag 1 juni staat in het teken van deze graskaas.
Op de Markt staan naast de kazen, de boeren, de handelaren en de ambachten ook twee koeien, Nellie en Lies, om te laten zien waar de melk en dus uiteindelijk de kaas vandaan komt. Deze koeien vinden een uitje helemaal leuk volgens hun boer.
En er is een nep koe met de mogelijkheid om eens op kunstmatige wijze een koe te melken. Dan is het hele plaatje compleet: koeien, koeien melken en de kaasmaakster die op de markt kazen maakt. De graskaas kan natuurlijk geproefd worden en is ook te koop.
Sootjevisch, het viswijvenkoor in klederdrachten uit heel Nederland, zal de muziek verzorgen. Het laatste nummer wordt uitgevoerd samen met het draaiorgel van Adri Vergeer.
Hoe Hollands wil je het hebben?