Dit betekent de Coronapandemie voor Gouda

Gouda – Burgemeester Pieter Verhoeve heeft vanmiddag tijdens een persmoment een toelichting gegeven op de Goudse situatie van de Coronapandemie. De burgervader riep ondanks de heftige ingrepen in het openbare leven op tot kalmte: “De sfeer is rustig, dat is ook wat ik merk en dat lijkt me goed. Laten we ons hoofd koel houden en ons hart warm, om ook mensen die kwetsbaar zijn aandacht te geven”.

Verhoeve reageerde met het persmoment op ‘de ingrijpende maatregelen die het kabinet heeft genomen’ . Die hebben ook impact op inwoners van Gouda. Daarom besloot de burgemeester tot een toelichting en een beantwoording van vragen. Om te beginnen heeft de Coronacrisis ook impact op de gemeentelijke organisatie: “Ook hier hebben wij gisteravond besloten om collega’s zo veel mogelijk te vragen thuis te blijven. Zo’n 12% van de collega’s was vandaag op kantoor, de meesten werken thuis”.

Lokale impact
Dit heeft trouwens geen gevolgen voor de kerntaken van de gemeente, stelt Verhoeve: “ We zijn nog open, je kunt nog steeds je paspoort ophalen, de kernprocessen gaan nog steeds door”. Andere partijen in de stad hebben zo mogelijk meer last van de Coronacrisis. Hotels en horeca bijvoorbeeld, lopen enorm veel klandizie mis. Naar verluidt zou zo’n 60 tot 80% van de bedden leeg blijven. De burgemeester erkent dat dit het geval is. Hij heeft contact gehad met diverse partijen, waaronder Gouda Onderneemt: “Voor hotels, restaurants, ook de zzp’ers, de winkeliers of MKB. Het heeft een onmiddelijke inkomstendaling tot gevolg”. Uiteraard heeft de situatie ook gevolgen voor de Schouwburg en de Theaterbakkerheij, die de tent sluiten tot eind maart. Ook zal de Cheese Experience van 21 maart zal niet doorgaan.

Advertisements

Noodverordening
Opmerkelijk is dat de Chocoladefabriek en Cinema Gouda nog open zijn. Die eerste zegt dat zij mensen niet kunnen weigeren omdat ze geen noodverordening hebben. Cinema volgt een landelijk advies op van het kabinet en het RIVM, zo is te lezen op hun website. Dat betekent dat niet meer dan 100 mensen bij elkaar mogen komen. De burgemeester vindt het sowieso onverstandig om nog veel mensen bij elkaar te hebben, maar kan zonder noodverordening niet ingrijpen. “Er is een noodverordening in de maak, voor alle gemeenten, van Schoonhoven tot Leiden aan toe. Dat betekent dat bij alle bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen zijn, wij ook kunnen gaan handhaven”. Verhoeve heeft wel een sterk advies aan Goudse organisatoren en instellingen: “Alles waar meer dan 100 mensen bij elkaar zijn in 1 ruimte: doe het niet!”

Kerken
Ook de kerken moeten aan de Coronacrisis geloven. Zij hebben afgekondigd dat op zondag niet meer dan 100 mensen bij elkaar kunnen zijn. “Dus gewoon thuis meeluisteren, meekijken, maar niet naar de kerk gaan zondag”, zegt Verhoeve.

Hoewel NLdoet door de landelijke organisatie is afgeblazen heeft de GGD aan GOUDasfalt geadviseerd om de buitenwerkzaamheden (in kleine groepen) gewoon door te laten gaan. ‘Bijzonder’, vindt de burgemeester.

Twee besmettingen
Burgemeester Verhoeve gaf ook een update van de actuele besmettingssituatie in Gouda. “Wat positief is om te melden is dat er twee besmettingen zijn in Gouda en er zijn er niet bij gekomen de afgelopen dagen”, zegt hij. Met een van de twee besmette personen heeft Verhoeve contact gehad: “Zij is aan de beterende hand”, vertelt hij.

Op signalen van hamsteren bij supermarkten reageert de burgemeester sussend: Je kunt gewoon naar de supermarkt, gewoon de straat op, je kunt gewoon met de trein. Oftewel, de wereld draait door.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

14-03-2020 08:00