Dinand Dokkum uit Reeuwijk naar WK karten in Le Mans

Reeuwijk – Het is een leerzaam jaar met veel ups en downs voor Dinand Dokkum, maar een derde plaats in de afsluitende wedstrijd om het Nederlands Kampioenschap en een ticket voor het WK in Le Mans maken veel goed. Het 12-jarige karttalent uit Reeuwijk reed zondag in de X30 junior-klasse bij de Knaf Cup een sterke wedstrijd op het vernieuwde kartcircuit in Assen. “Het is mijn eerste jaar bij de junioren en we wisten dat dit een leerjaar zou zijn. Maar het gaat goed en ik ben blij met mijn eerste podium van dit jaar.”

Vorig jaar reed Dinand nog in de Cadet-klasse en het niveauverschil is groot. “Dat verschil merk je wel ja. Het niveau is veel hoger, maar het is ook veiliger. Iedereen weet beter met de kart om te gaan. Al gebeurde er in de finalerace wel van alles op de baan.”

Kwalificatie

In de kwalificatie had Dinand wat problemen met zijn linker achterband. Twee vierde plaatsen in de heats zorgden ervoor dat hij als vierde moest starten in de finale. “Bij de start viel ik terug naar de zevende of achtste plaats. Ik zat aan de buitenkant en aan de binnenkant hadden ze een betere start. Een paar bochten verder zag ik in mijn ooghoek twee karts bovenop elkaar staan en in dezelfde ronde won ik nog een positie. De derde plaats pakte ik doordat iemand door het gras ging en die positie heb ik niet meer weggegeven.”

Advertisements
Buitenbaan

Samen met zijn vader maakte Dinand een aantal jaar geleden voor het eerst kennis met de kartsport. “Mijn vader vroeg me of ik een keertje wilde karten. Ik wist niet wat het was en we zijn toen naar een binnenbaan geweest. Dat vond ik meteen heel leuk. Na de vakantie zijn we naar de buitenbaan in Lelystad geweest en dat was nog veel leuker. Daarna hebben we de stap gemaakt naar de 4-takt in de Parolin Rocky-klasse en vervolgens de RK1.”

Beste vijf

Via de Cadet-klasse rijdt Dinand nu in de juniorenklasse en in de Benelux Series wist hij zelfs een ticket voor het WK in Le Mans te veroveren. “Ik moest bij de vijf beste Nederlanders zitten en ik wist het na de race niet zeker, maar toen ze zeiden dat ik naar Le Mans mocht, was ik heel blij. Die uitnodiging en mijn derde plaats hier maken veel goed voor dit jaar. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze kans krijg. Het is een eer dat ik heen kan. Ik ben geselecteerd als één van de Nederlanders. Ik hoop op een goed resultaat, maar ik wil er ook genieten. Wel kan ik nog wat support gebruiken, en hoop ik nog wat sponsoring te vinden, want het is een duur verhaal.”

Het WK is komend maand in het Franse Le Mans en Dinand gaat er naartoe om ervaring op te doen. “Daar rijden zo veel goede coureurs en ik heb nog nooit op dat circuit gereden”, zo blikt de leerling van het GSG Leo Vroman in Gouda vooruit. Het WK duurt een volle week en dus ligt er nog een taak voor zijn ouders om vrij te regelen voor de brugklasser. “Dat ik naar het WK mag, klinkt natuurlijk wel heel mooi.” Daar staat hem overigens een flinke kluif te wachten, want met 400 deelnemers uit meer dan 30 landen van de wereld is de concurrentie enorm.

Dinand Dokkum wordt in de racesport ondersteund door VS Racesupport, Astra Sanitair, Xenz en Reclamekompas.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
12-09-2018 14:53