Dijkversterking IJsseldijk officieel begonnen

Gouda – De werkzaamheden voor de versterking van de IJsseldijk zijn officieel gestart. Directeur-generaal Rijkswaterstaat Jan Hendrik Dronkers, hoogheemraad Marco Kastelein van het hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Hilde Niezen gaven dinsdagmorgen 31 januari het startsein. Het officiële gedeelte kwam exact 64 jaar na de watersnoodramp van 1953. Gouda ontsnapte die stormnacht aan een ramp. Versterking van de dijk is inmiddels weer nodig gezien de klimaatontwikkelingen waardoor de waterstand op zee en in de Hollandsche IJssel blijft stijgen.

De IJsseldijk is een van de primaire waterkeringen in Rijnlands gebied. Hij biedt bescherming tegen hoogwater op de Hollandsche IJssel. Op dit moment voldoet de kering niet aan de vereiste veiligheidsnorm. Dat betekent dat bij een te hoge waterstand een deel van de stad niet beschermd is tegen het water. Daarom wordt in Gouda de dijk bij Sluiseiland, de Schielandse Hogezeedijk en de Goejanverwelledijk de komende jaren aangepakt

Bindmiddel
Het dijkversterkingsproject zoals dat nu gaat beginnen is bijzonder omdat het plaatsvindt midden in stedelijk gebied met beperkte ruimte voor de uitvoering. Samen met de markt is gekozen voor een innovatieve manier om de dijk te versterken. De dijk wordt geïnjecteerd met een bindmiddel dat zich vermengt met de grond in de dijk. Hierdoor is het niet nodig damwanden te plaatsen. Eerder zijn in Nederland al met succes proefprojecten met bindmiddel uitgevoerd. Daardoor kan het nu voor het eerst op grotere schaal worden uitgevoerd.

Kabels
Er is bij Gouda gekozen voor versterking van de dijk en niet voor het verbreden van de rivier om hoge waterstanden op te vangen. Die ruimte is er niet omdat de stad vlak naast de dijk ligt. Op 9 januari is men al gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Er moeten kabels worden verlegd langs de Goejanverwelledijk en de Schielands Hoge Zeedijk. Dit duurt tot eind maart, daarna beginnen de dijkversterkingswerkzaamheden. De bedoeling is dat die werkzaamheden halverwege 2018 zijn afgerond.