Di.24-11: Dion van den Berg lezing over Verzoening, samenwerking en democratie

Dion van den Berg geeft dinsdag 24 november 2015 in het Verzetsmuseum Zuid-Holland in Gouda een lezing over Verzoening, samenwerking en democratie.

Hierbij nodig ik u uit voor een lezing in het Verzetsmuseum Zuid-Holland. In het kader van onze Anne Frank-expositie geeft Dion van den Berg, senior beleidsadviseur van vredesorganisatie PAX, op dinsdag 24 november om 20.00 uur een lezing over Verzoening, samenwerking en democratie.

Anne Frank schreef in haar dagboek, in een pessimistische bui:
“Er is nu eenmaal in de mensen een drang tot vernielen, een drang tot doodslaan, tot vermoorden en razend zijn, en zolang de gehele mensheid, zonder uitzondering, geen grote metamorfose heeft ondergaan, zal de oorlog woeden, zal alles wat opgebouwd, aangekweekt en gegroeid is, weer afgesneden en vernietigd worden, om daarna opnieuw te beginnen.”

Advertisements

Na de Tweede Wereldoorlog leefde, zeker in Europa, breed het besef dat een dergelijke ‘grote metamorfose’ inderdaad noodzakelijk was om te voorkomen dat een volgende generatie de Derde Wereldoorlog zou ontketenen. Wat we nu kennen als ‘Brussel’, de Europese Unie, is toen begonnen als vredesproject, vanuit het besef dat er fundamentele veranderingen nodig waren in Europa. Verzoening, samenwerking en democratie waren sleutelbegrippen voor dat grote avontuur.

Dion van den Berg vertelt hoe succesvol ze zijn geweest met die democratisering. Hij zal niet alleen de democratisering binnen Europa belichten, maar ook kijken naar het succes, of gebrek aan succes, in Afrika, de voormalige Sovjetunie en in het Midden-Oosten. Is wat wij ‘democratie’ noemen niet te veel een westers concept? Zijn we niet naïef over de vraag hoe je democratie kunt bevorderen? Maar hij zal ook stilstaan bij de prangende vraag hoe wij vandaag, vanuit Gouda en vanuit Nederland, burgers in bij voorbeeld Irak en Syrië kunnen steunen in hun strijd voor democratie.

De inloop is vanaf 19.30 uur en de start is om 20.00 uur. Entree is € 2,50 en reserveren is verplicht. Dit kan via e-mail: info@verzetsmuseum-zh.nl of tijdens kantooruren via telefoonnummer 0182-520385.