Di. 24-01: Expositie Kunstaardewerkfabriek Antheunis in Catharinazaal Museum Gouda

 

Museum Gouda heeft onlangs een grote collectie aardewerk van de Kunstaardewerkfabriek Ed.Antheunis verworven. Aardewerk uit deze fabriek was tot nu toe ondervertegenwoordigd in Museum Gouda. De nieuwe aanwinst met 140 werken is te zien in de Catharinazaal van Museum Gouda, van 24 januari tot en met 28 mei 2017.

Cornelis Eduard Antheunis (1876-1943) richtte in 1910 de naar hem genoemde Kunstaardewerkfabriek op. Het was het tweede bedrijf in Gouda dat sieraardewerk maakte. Kort na Antheunis stapte ook een aantal Goudse pijpenfabrieken over op de lucratieve fabricage van gedecoreerd aardewerk.

Advertisements

Aanvankelijk was de warm rode ondergrond kenmerkend voor het aardewerk van Antheunis, gevolg van het gebruik van roodbakkende klei. De decoraties waren meestal abstract en werden voorzien van een prachtig, glanzend glazuur. In de tentoonstelling zijn hiervan schitterende exemplaren te zien. Na de Eerste Wereldoorlog gaat Antheunis witbakkende klei gebruiken en raakt daardoor zijn onderscheidend karakter kwijt. Ten tijde van de economische crisis rond 1929 past Antheunis spuitglazuur toe en gaat koudlak-aardewerk produceren. Maar de neergang is niet te stuiten. Antheunis moet zijn deuren sluiten in 1933.

Verzamelaar en onderzoeker Peter Bierens heeft de opgang en neergang van Antheunis in kaart gebracht en een groot deel van zijn collectie overgedaan aan Museum Gouda, waardoor deze nieuwe expositie mogelijk werd.