Di. 20-09 Voorlichtingsavond over Dementie

 

Op dinsdag 20 september vindt een voorlichtingsavond over dementie plaats. De bijeenkomst wordt gehouden in Gebouw De Veste, Ridder van Catsweg 300 in Gouda en begint om 19:30 uur. De organisatie is in handen van het Samenwerkingsverband GGZ Voorlichting in de regio Midden-Holland.

Alzheimer Nederland schat het aantal mensen met dementie in de hele bevolking (inclusief verpleeghuizen) in 2014 op ruim 260.000. In principe is dementie een verzamelnaam voor alle ziektes die een negatieve invloed hebben op het verstandelijk vermogen (waaronder het geheugen), de stemming en het gedrag. Dementie begint meestal met vergeetachtigheid. Reguliere vergeetachtigheid door ouderdom betekent echter niet meteen dat iemand dement is. Er wordt pas gesproken van dementie als verschillende problemen samenkomen en zodanig ernstig zijn, dat ze het dagelijks functioneren belemmeren. Dit kan zich als volgt uiten: het uitvoeren van allerlei dagelijkse vaardigheden raakt verstoord, net als het besef van tijd. Het gedrag kan veranderen en er kunnen stemmingswisselingen optreden. Vaak wordt ook het spreken en begrijpen moeilijker. Iemand met dementie kan zijn beperkingen in het begin nog wel verbergen. Pas later ontstaan problemen in het dagelijkse leven: in de huishouding en met de omgeving.

Advertisements

Tijdens deze voorlichtingsavond vertelt een ervaringsdeskundige hoe het is hoe het is om om te gaan met een dierbare met dementie.  Een professional gaat dieper op het onderwerp in, vertelt welk hulpaanbod er is en geeft omgangsadviezen.

Meer informatie: bel 0182 56 36 00 of mail naar preventie.gouda@rivierduinen.nl. Aanmelden is niet nodig.

Op www.rivierduinen.nl/agenda staat meer informatie over voorlichtingsavonden en cursussen bij GGZ Rivierduinen.