Di.17-02: Tentoonstelling "Uitgelezen" in MuseumGouda

 

Gouda is van oudsher een stad van ambachtslieden,  drukkers, glazeniers en keramisten.  Het drukken is begonnen met Gerard Leeu, één van de grootste Nederlandse drukkers van de 15e eeuw.

 

Museum Gouda organiseert, in samenwerking met Museum Meermanno, Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Gouda en Stichting De Best Verzorgde Boeken, een tentoonstelling over de boekdrukkunst en het boek. De tentoonstelling is te zien van 17 februari t/m 17 mei 2015.

Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen zich verdiepen in:
• de boekdrukkunst
• de strijd om de inhoud van het boek
• het genot van het lezen
• de toekomst van het boek

Vier gastcuratoren werken mee aan deze tentoonstelling: dr. Paul H.A.M. Abels, J.W. Klein (Streekarchief Midden Holland), P. Luijkx (Museum Meermanno) en M. Wery.

Op de tentoonstelling zijn schilderijen te zien van lezende personages, waaronder de gezusters Arntzenius (volgens Maarten van Rossem het mooiste schilderij van Nederland) en Sjaantje (volgens Vind Magazine het mooiste naakt van Nederland). Ook zijn er tijdens de tentoonstelling de dertig best vorm gegeven boeken van deze eeuw te zien, geselecteerd door een deskundige jury.
Kunstenaar Lynne Leegte participeert in de tentoonstelling met een boek van alabaster.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie ‘Vernieuwing en verrassing – de vroege boekdrukkunst in Gouda’, geschreven door Jan Willem Klein.

Ten tijde van deze tentoonstelling in Museum Gouda toont Museum Meermanno | Huis van het Boek (www.meermanno.nl) zestien van de meest bijzondere incunabelen van Leeu uit eigen collectie.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Aan de tentoonstelling is een uitgebreid educatief programma verbonden, met o.a. workshops en lezingen.

55.498 De gezusters Arntzenius  500 dpi