Di. 14-05: Kent u de symptomen en gevolgen van een beroerte?!

Een beroerte treft gemiddeld 117 Nederlanders per dag. In 2000 was Jennifer de Knoop een van hen. Zij kreeg hoofdpijn, voelde tintelingen in haar arm en moest overgeven. Volgens Rianne van Leeuwen, verpleegkundig specialist i.o. zijn andere veelvoorkomende symptomen: een afhangende mondhoek, verwarde spraak, dubbelzien of een verlamming aan een arm of been. Bel bij deze klachten direct 112. In het ziekenhuis krijgt u dan zo snel mogelijk een behandeling.

Een beroerte is niet altijd te voorkomen. Toch zijn er belangrijke punten om rekening mee te houden zodat u het risico kunt beperken. Zorg voor een gezonde leefstijl: beweeg voldoende, rook niet en eet en drink gezond.

Na een beroerte kan iemand blijvend last houden van de gevolgen. Dit wordt niet-aangeboren hersenletsel genoemd. Vaak heeft iemand last van overgevoeligheid voor omgevingsprikkels, geheugenstoornissen, of moeite met plannen en organiseren. Dit geldt ook voor Jennifer, zij heeft nog steeds last van vermoeidheid en hoofdpijn. Ook vindt ze het moeilijk zich te concentreren in drukke ruimtes.

Wilt u meer informatie of heeft u een beroerte gehad en wilt u contact met lotgenoten? Kijk eens op www.hersenletsel.nl.

Wilt u meer informatie over een gezonde leefstijl? Kijk dan op www.hartstichting.nl

 

14-05-2019 09:00