Di. 14-05: Dr. Joke Hermsen; Geloof en onze cultuur, vriend of vijand?

Joke Hermsen kent als geen ander de geschiedenis van Nederland en de processen die zich hier afspelen. Met name ook de secularisatie en waar Nederland nu is. Waar gaat dit heen? En de vraag aan haar is of we ook zonder geloof kunnen.

Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs. Met haar passie en bevlogenheid weet spreker Joke Hermsen haar publiek steevast te inspireren en tot nadenken aan te zetten. Van haar filosofische bestseller ‘Stil de tijd’ zijn inmiddels 21 herdrukken verschenen. Haar essay voor de Maand van de Filosofie 2017, ‘Melancholie van de onrust’, stond weken achtereen in de top tien van de bestsellerlijst.

Samen met filosoof en dichter Henk van der Waal houdt zij voor culturele organisaties en bedrijven filosofische dialogen over tijd, tijdsdruk, technologie, flow, creativiteit en melancholie.

Advertisements

 Haar motto is: verbinden. In het huidige hyperindividualistische tijdperk, dat gekenmerkt wordt door stress, egocentrisme, vervreemding en materialisme, moet de mens opnieuw leren om verbindingen aan te gaan met zichzelf, met anderen, met de wereld. Hiertoe is een grondige herbezinning op de tijd en de mens noodzakelijk. Wie zijn wij? Waar gaan we naar op weg? Hoe vinden we nog rust voor innerlijke reflectie? Hoe bevrijden we onze tijd uit de economische dwangbuis waar we hem eigenhandig in hebben gestopt? Hoe vormen we het ‘tijd is geld’ principe, dat voor een permanent gebrek en versnelling van tijd zorgt, om tot een waarachtiger en menselijker ervaring van tijd? Tijd is het fundament onder ons bestaan. En welke rol heeft religie gespeeld in onze vorming en onze cultuur?

  

Laat U opnieuw inspireren op dinsdag 14 mei 2019.

Aanvang 20.00 u. Entree € 5.

Commissie: “ZinSpelen – Lezingen in de Ark”, ‘t Kerkestuk 1, Reeuwijk

14-05-2019 09:00