Di.14-04: Bijeenkomst Fairtrade Waddinxveen

Waddinxveen op weg naar Fairtradegemeente

De werkgroep Fairtradegemeente Waddinxveen organiseert op dinsdag 14 april een bijeenkomst. Deze vindt plaats van 17.00 tot 18.00 uur in restaurant Easy Dinner aan de Nesse in Waddinxveen.

De werkgroep wil rond 1 juli aanstaande de titel Fairtradegemeente te verwerven. Dat gebeurt door een landelijke jury. De gemeente Waddinxveen en verschillende winkels, bedrijven, restaurants  en organisaties hebben al besloten dat zij partner willen worden. Andere hebben dat in beraad. Enkele deelnemers zullen vertellen waarom zij meedoen.

In een Fairtradegemeente werken winkels, bedrijven, organisaties (bijvoorbeeld scholen en kerken) en de gemeente samen om ervoor te zorgen dat steeds meer produkten worden verkocht en gekocht  die met respect voor mensen en hun omgeving zijn gemaakt. Denk aan gezonde arbeidsomstandigheden in fabrieken, aan bestrijdingsmiddelen op plantages en aan kinderarbeid. Het gaat ook om eerlijke handel zonder dure tussenschakels, waardoor producenten een beter inkomen krijgen. Zodat zij kunnen investeren in hun bedrijf en in de gemeenschap, zoals onderwijs en gezondheid. In Nederland zijn er nu ruim 50 gemeenten met de titel Fairtradegemeente, wereldwijd zijn dat meer dan 1200.

Steeds meer consumenten willen weten waar en hoe de produkten in hun boodschappenkarretje zijn gemaakt. Dat is te herkennen aan verschillende keurmerken, zoals Fairtrade, Max Havelaar, UTZ, BIO, EKO voor voedsel. Voor kleding bijvoorbeeld Fairweare en Made By. “Doe je boodschappen fair en duurzaam”, dat is het idee.

De bijeenkomst op 14 april is niet alleen voor deelnemers, maar ook voor belangstellenden. Aanmelding hoeft niet, de toegang is vrij.