Di.05-05: Bevrijdingsdag activiteiten

De Stichting 4 en 5 mei Gouda organiseert samen met de Stichting Veteranendag Gouda en de Vereniging Veteranen regio Gouda de Bevrijdingsdag 2015 tevens de Veteranendag Gouda 2015. Binnen het meerjarenthema “Vrijheid geef je door” legt het Nationaal Comité 4 en 5 Mei in 2015 het accent op de bevrijding van 1945 en hetgeen we nu nog van deze bevrijding kunnen leren. De titel van de thematekst luidt: Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst. Daarnaast schenken de organisatoren aandacht aan de “Universele verklaring van de rechten van de mens”.

Op 4 mei halen de leden van de Atletiekvereniging Gouda het Vrijheidsvuur op in Wageningen en zullen dat op dinsdag 5 mei a.s. om 11.00 uur op de Markt overhandigen aan de Burgemeester van de stad Gouda, de heer dr. Milo Schoenmaker.

Voorafgaande aan de ontsteking van de vredesvlam zal de stadsmars aanvangen in de Vrouwesteeg, ter hoogte van de tuin van het Verzetsmuseum Zuid-Holland en zal een bonte stoet van landsvlaggen het Vrijheidsvuur begeleiden naar de Markt onder de passende klanken van de leden van De Pionier.

De openingsceremonie van Bevrijdingsdag/Veteranendag Gouda 2015 vindt plaats om 11.00 uur op de Markt in Gouda. Na een kort welkomstwoord van de coördinator van de activiteiten op 5 mei, Jan C. van Ingen, zullen de Nederlandse driekleur, de Gemeentevlag en de Veteranenvlag in top worden gehesen met aansluitend het spelen en zingen van het 1e couplet van het Wilhelmus, gevolgd door het ontsteken van de vredesvlam.

Leerlingen van scholen zullen gedichten voordragen. Maar ook zal mevrouw Inez Meter, de eerste Stadsdichter van Gouda, een voor deze gelegenheid zeer passend gedicht voordragen, waarmee de openingsceremonie wordt afgesloten.

Gouda’s Harmonie De Pionier zal vanaf 11.30 tot 13.30 uur een voor deze bijzondere gelegenheid passend bevrijdingsconcert ten gehore brengen. De Pionier zal muziek van talrijke bekende Nederlandse werken uitvoeren zoals bijvoorbeeld Soldaat van Oranje, muziek vanaf de jaren 50 tot en met de hedendaagse pop, rock en populair.

Vanaf 11.00 uur is er in Arti Legi een beeldvertoning te zien over de missiegebieden van de veteranen met daarbij een kleine tentoonstelling hierover.

De gehele dag zullen vanaf 11.30 uur op de Markt interessante voertuigen van het Rijdend Unifil Museum en enkele historische militaire voertuigen te bewonderen zijn en kan iedereen die dat wil met veteranen daten in de Burgerhal van het Stadhuis of op de Markt.

Een Bevrijdings-dvd, een samenvatting van door particulieren verzamelde beelden van de bevrijding van Gouda in 1945, zal vanaf 11.30 uur in de Burgerhal van het Stadhuis vertoond worden.

Vanaf 12.00 uur zullen een springkussen, een stormbaan en een spectaculaire klimwand op de Ster van de Markt voor de jeugdigen van Gouda een speciale uitdaging zijn.

Vanuit een kraam van het Verzetsmuseum en in het Goudkistje zullen allerlei activiteiten te beleven zijn die speciaal voor de jeugd zijn, zoals schminken, portrettekenen, en een optreden van een jonge Goudse goochelaar.

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland geeft informatie over herdenken en bevrijden en biedt tweede hands boeken over hoofdzakelijk de Tweede Wereldoorlog ter verkoop aan.

Van 15.00 uur tot 15.45 uur zal het Trio The Blue Note Rollers, een verrassend trio, van jazz via soul naar boogie te beluisteren en te bewonderen zijn.

Ter afsluiting van Bevrijdingsdag/Veteranendag 2015 zal de Goudse Saxofoonschool een prachtig concert verzorgen van 16.15 uur tot 17.00 uur.