Di.02-02: Coornhert kiest voor International Junior Science Olympiad

Op het Coornhert gymnasium vindt op 2 februari de feestelijke aftrap plaats voor de voorronde van de International Junior Science Olympiad, IJSO, die in 2017 in Nederland zal plaatsvinden. De IJSO is een wedstrijd voor leerlingen van 15 jaar en ouder en heeft betrekking op science: biologie, natuurkunde en scheikunde. Tony Bosma, futurist en trendwatcher, zal leerlingen van klas 3 en docenten, inspireren met zijn blik op de toekomst: welke ontwikkelingen zijn er nu die ons een beeld kunnen geven van de rol van technologie straks? Na de blik in de toekomst staat de leerlingen de Freezing Physics-show te wachten. Daarin wordt vloeibaar stikstof (met een temperatuur van 196 graden onder nul) gebruikt om leerlingen te laten zien wat voor fascinerende natuurkundige verschijnselen er plaatsvinden bij lage temperaturen. De demonstratie levert uiteindelijk ook stikstof gekoeld roomijs voor de hele klas op.

Deelname aan IJSO past in het beleid van het Coornhert gymnasium om leerlingen kansen te geven zich op het gebied van kennis en vaardigheden in en buiten lessen op uiteenlopende niveaus te ontwikkelen. Een uitgelezen kans voor leerlingen om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen op het moment dat zij zich de basiskennis nog eigen maken, wat aansluit bij het rapport van het Platform Onderwijs 2032: vakoverstijgend georganiseerd verbreden en verdiepen.

De beste leerlingen gaan door naar de volgende ronde. De school hoopt dat ook Coornherters zich plaatsen voor het Nederlandse team dat het in de eindronde opneemt tegen teams uit tal van landen. Dan heeft Susan Bergamin opvolgers: zij maakte in 2012 in Teheran deel uit van het Nederlandse IJSO-team.

Het vak Onderzoeken en ontwerpen en de projecten Technisch ontwerpen vormen al jaren een bijzonder aspect van het Coornhertonderwijs. De verwachting is dat de inzet voor International Junior Science Olympiad een inspiratiebron zal zijn voor verdere ontwikkeling.