deGouda Watertest 2017: Meer restaurants bieden gratis kraanwater

Gouda – In totaal 89 procent van de Goudse restaurants serveert (al dan niet op verzoek) kraanwater bij een hoofdgerecht. Dat betekent een gestage stijging. In 2015 serveerde nog vijftig procent van de restaurants kraanwater, terwijl het aantal vorig jaar al op tachtig procent uitkwam. Dat blijkt uit de Watertest die Weekblad deGouda voor het derde jaar op rij heeft gehouden. Dit jaar deden 27 restaurants mee aan de Watertest.

In de meeste restaurants staat het water niet standaard op tafel, maar krijgen gasten wel kraanwater als ze erom vragen, of standaard bij een glas wijn. Wat opvalt is dat bijna altijd het kraanwater gratis is. Bij een aantal restaurants, is de karaf water alleen gratis wanneer er naast het kraanwater ook andere consumpties zijn besteld. Als de karaf kraanwater het enige bestelde drinken is, moet je er wel een klein bedrag voor betalen. Sommige restaurants vragen geld voor water, zoals Kruim en de Lichtfabriek, maar doneren dat aan een goed doel.

Je bent als restaurant niet verplicht om kraanwater te serveren, maar het is wel iets wat sommige klanten verwachten. Het staat zelfs op de zevende plaats van ergernissen in de horeca. Voor de klant hoeft dit niet perse gratis te zijn, zij snappen ook dat de glazen afgewassen moeten worden en het personeel zijn salaris moet ontvangen.

Advertisements

 

Klik op het onderstaande overzicht om de volledige bijlage van deGouda Watertest 2017 te bekijken.