Winkeliers hebben jarenlang hun kop in het zand gestoken. Met als gevolg dat al tientallen ketens failliet zijn gegaan of er slecht voor staan. Met name het middensegment heeft het moeilijk. De afgelopen jaren werd door winkeliers de schuld vooral gezocht in de economische crisis en de toenemende concurrentie van online webwinkels. En natuurlijk spelen deze factoren een rol, maar volgens Cor Molenaar is dit een veel te gemakkelijke conclusie. Want nu de economie zich herstelt, blijkt het met heel veel winkels slechter te gaan dan ooit. V&D en Blokker zijn hier sprekende voorbeelden van. Hoe kan dit?
Cor Molenaar, buitengewoon hoogleraar online marketing aan de Erasmus Universiteit schreef er een boek over: ‘Kijken, kijken… anders kopen’, dat onlangs verscheen.
Consumenten passen zich tegenwoordig niet meer aan de bestaande structuren aan. Zij willen zelf bepalen wanneer ze winkelen en waar. In de huidige samenleving hebben mensen geen vaste arbeidscontracten meer, wonen vaker alleen (en in steden) en de technologische toepassingen gaan verder dan we ooit hadden verwacht. Door de groei van het gebruik van smartphones en tablets zijn mensen overal online.
Het klantgedrag is substantieel veranderd en als organisaties deze disruptieve verandering willen overleven, dan moeten ze aanpassingen doorvoeren in hun aanbod, marketing, flexibiliteit, logistieke processen, subscription models en financiële modellen. Bovendien zal er goed moeten worden gekeken naar de inrichting van winkelgebieden en mogelijke ombuiging van koopstromen daarbinnen.
In zijn nieuwe boek behandelt bestsellerauteur Cor Molenaar de veranderende koopprocessen en schetst hij een toekomstbeeld van de klant en de markt. Aan de hand van talloze marktonderzoeken en diverse praktijkvoorbeelden behandelt hij de trends, de theorie, de rol van internet, disruptie en toekomstige hybride businessmodellen. Hij beschrijft de impact van nieuwe technologie, gebruikt de customer journey als basis voor koopproces en klantbenadering, en schetst hoe winkels en winkelgebieden zich moeten aanpassen aan de toekomst. Dus zeker, de winkelstraat blijft bestaan, maar doordat mensen winkelen met een andere reden dan voorheen, zal de samenstelling van een winkelgebied een grotere rol spelen. Naast flexibele openingstijden en meer samenwerking tussen de winkeliers onderling. Ga je hier als winkelier niet in mee, dan red je het niet.