‘De Telepoort’ is winnend kunstwerk Zuidelijk Stationsgebied

Gouda – Sinds 2020 wordt er gewerkt aan het Zuidelijk Stationsgebied. De opknapbeurt is duidelijk zichtbaar door onder andere een nieuwe fietsenstalling en een heel nieuw busplein. Kunst mag hier natuurlijk ook niet in ontbreken. Een half jaar geleden werden kunstenaars opgeroepen hun ontwerp voor het gebied in te zenden. Na een intensief traject werd Atelier ARI op dinsdag 8 juni uitgeroepen tot de gelukkige winnaar, met hun kunstwerk: De Telepoort. Het kunstwerk zal tijdens het jubilieumjaar Gouda750 in 2022 worden onthuld.

Gekozen door Gouwenaars
Vanuit alle 128 inzendingen werden er eind april drie kunstenaars door de kunstcommissie geselecteerd. De kunstcommissie bestaat uit Marc de Beyer, directeur Museum Gouda, Marien Brand, kwartiermaker Gouda750 en wethouder kunst & cultuur Thierry van Vugt. Daarna waren de inwoners aan zet. In een gesprek met de kunstcommissie gaven inwoners punten aan de ontwerpen. De kunstcommissie voerde ook gesprekken met diverse schoolklassen op basis-, middelbaar- en speciaal onderwijs. Daarnaast werden het kindercollege, willekeurige huishoudens en de adviesgroep van het Zuidelijk Stationsgebied betrokken.

Historische elementen als inspiratiebron
Uiteindelijk behaalde Atelier ARI, een kunstenaarsduo uit Rotterdam, de meeste punten met hun ontwerp ‘De Telepoort’. Zij mogen hun kunstwerk in het Zuidelijk Stationsgebied gaan realiseren. Als architect en kunstenaar maken Joyce de Grauw en Paul van den Berg creaties die op het snijvlak liggen van kunst en architectuur. De vormgeving van Goudse historische elementen vormden een inspiratiebron voor het schetsontwerp van de Telepoort, zoals het gewelfde dak van de Burgerhal van het stadhuis, de open paviljoen-structuur van de Visbanken en de portalen van de St. Janskerk.

Advertisements

Leerlingen reageren verheugd: “Iconisch en cool voor foto’s”, “mooie koppeling tussen de oude vormen van gewelven en een futuristisch gevoel door de spiegelingen”. Een inwoner laat weten: “De Telepoort laat de verscheidenheid van de reizigers zien door het in facet geplaatste spiegelplafond”. En het kindercollege: “De Telepoort voelt als een optische illusie”.

Het schetsontwerp wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp op basis waarvan het kunstwerk gemaakt wordt. In het voorjaar 2022 zal het werk geplaatst worden in het vernieuwde stationsgebied.

14-06-2021 13:00