De Romeinse Limes op weg naar Werelderfgoed

De drie colleges van gedeputeerde staten van Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland stemmen in met voordracht van de Romeinse Limes voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst is een belangrijke stap richting de internationale erkenning die dit historisch rijke gebied verdient. Dit Nederlands-Duitse deel van de Limes is onderdeel van de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Deze liep van Engeland tot de Zwarte Zee en delen hiervan staan al op de Werelderfgoedlijst. Gedeputeerde Staten van de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland bieden vandaag gezamenlijk het nominatiedossier aan aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Bij een positief besluit van de ministerraad, zal de minister in januari 2020 het nominatiedosser, samen met Duitsland, indienen bij UNESCO in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

Wereldwijde erkenning
“De limes verbindt in Zuid-Holland ruim 2000 jaar geschiedenis met het heden. Onze Romeinse geschiedenis is de basis van een goede band met de andere provincies en veel landen om ons heen. Met de Werelderfgoedstatus brengen wij de Limes en Zuid-Holland onder de aandacht van vele bezoekers, van binnen en buiten de oude Romeinse grenzen.”, aldus gedeputeerde Willy de Zoete voor Zuid-Holland.

Inkijk in het verleden
Het Nederlands-Duitse deel, ook wel het Neder-Germaanse deel van de Romeinse Limes, markeert de noordelijke grens van het uitgestrekte Romeinse Rijk en loopt door Duitsland en Nederland. In Nederland volgt de Limes de loop van de oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Langs deze Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens, schepen en het Kanaal van Corbulo. De archeologische resten in dit gebied zijn, mede door de samenstelling van onze bodem, goed bewaard gebleven en geven een zeldzaam inkijkje in hoe het leven er 2000 jaar geleden langs de grens van het Romeinse Rijk uitzag. De best bewaarde en meest complete vindplaatsen worden nu voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst.

Sinds 2011 werken de drie Nederlandse provincies samen met Duitsland en de Limes-gemeenten aan de voordracht van de Neder-Germaanse Limes. Met plaatsing op de Werelderfgoedlijst wordt de Limes toegevoegd aan een selectie gebieden die uniek zijn op de wereld. Erfgoed waar Nederland trots op mag zijn.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

30-09-2019 10:31