De Kattensingel: auto’s rijden nog steeds te hard en voetgangers lopen risico’s

Gouda – In mei 2019 maakte een collega melding over de staat waarin het voetpad  langs de waterkant van de Kattensingel verkeerde. Daar werd je als lezer en zeker als wandelaar niet blij van. Het was destijds een grote klus om de oude kademuren te vervangen door een strak uitgevoerde betonnen rand met aan de straatkant fraaie bloembakken en een aantrekkelijk wandelpad. Helaas blijkt het wandelpad in negatieve zin de meeste aandacht te trekken.

Bekend in Gouda: Deels wel en deels niet onderheid
De grond onder Gouda bestaat uit zachte veengrond en al wordt er een laag zand opgegooid, het blijft toch weer zakken en nog eens extra door het gewicht van de zandlaag. Of door verkeerde zuinigheid of door onkunde is het voetpad voor een deel aangelegd op de bovenzijde van de kademuur en het overige deel op het aangelegde zandbed. Dat is dus een garantie dat het pad over de gehele lengte voor de helft keurig op niveau blijft en de rest al snel een stuk wegzakt.

Wat zei de gemeente hierover in 2019?
Dit was letterlijk het antwoord op de vraag hoe dit probleem aangepakt gaat worden:
‘Het voetpad langs de kade ligt deels op de kade zelf en die is onderheid. Het gedeelte dat niet is onderheid verzakt. De bedoeling is om dat deel nog een keer te herbestraten. Ook omdat we verwachten dat de ergste zetting (het samendrukken van grond onder invloed van een belasting) nu achter de rug is.’
De gemeente gaf voorts aan dat men hoopte de klus in het 3e kwartaal van 2019 te kunnen gaan starten.

Advertisements

In welke staat verkeert het voetpad nu?
Dat wordt snel duidelijk, namelijk in dezelfde staat als in mei 2019. Er is dus niets gebeurd. Wellicht heeft de gemeente geconcludeerd dat die herbestrating wel eens elk jaar moet gebeuren, want inklinken zal voorlopig nog gestaag doorgaan. Een stimulans om de opdracht tot herbestrating binnenkort te verlenen is wellicht dat 750 jaar Gouda in zicht begint te komen. Pandeigenaren worden achter de broek gezeten om hun gevels een opknapbeurt te geven en dan kan de gemeente met dit “hobbelpad” toch niet achter blijven?

27-02-2021 09:50