De jeugd van TIOD mag weer de baan op

Gouda – Het was het stokpaardje van de persconferentie van premier Rutte: vanaf woensdag 29 maart mag de Nederlandse jeugd onder strikte voorwaarden weer sporten. Maar de sportclubs moeten wel eerst voldoen aan allerlei lokale en regionale regelgeving. Bij tennisclub TIOD werd met enige zwijmel uitgekeken naar deze 29ste april. Nu het zover is mag de jeugd tot 18 jaar weer de baan op, al is het dan met de nodige regels en verboden; TIOD stelde voor opening een waar coronaprotocol op.

In dat protocol staan onder meer regels over hygiëne, veiligheid, toegang tot het sportpark en omgang met je medespelers. De basis voor het protocol is gelegd door tennisbond KNLTB en partners en helpt clubs om te voldoen aan regelgeving van Veiligheidsregio Hollands-Midden.

Registratieplicht
Daarnaast vragen de gemeente Gouda en Sportpunt Gouda clubs om zich te registreren. Als een vereniging eigen sportvelden heeft, zoals TIOD, dan is alleen een melding van de doorstart voldoende. Clubs die op vaste basis velden huren bij Sportpunt Gouda moeten een formulier van vier kantjes invullen over de aard van de activiteiten. Met goedkeuring van de gemeente Gouda mag de jeugd dan weer het veld op.

Coronateam
De verantwoordelijkheid rond naleving van de coronaregels ligt bij de clubs zelf, vertelt Aafke van Leeuwen. Aafke is deel van het coronateam, waarbij clubs kunnen aankloppen voor advies over de herstart. Het komt voor dat er handhaving langskomt, vertelt zij. Zij zijn er echter vooral om mee te denken, bijvoorbeeld voor verbeteringen van de opzet van looproutes op het veld.

TIOD
Bij tennisvereniging TIOD was men al voor woensdag warmgedraaid. Al op 27 april lag er een basis coronaprotocol klaar waarmee de jeugd weer de baan op kan. Dat zal voor sommigen best even wennen zijn. Voor de ouders bijvoorbeeld, die hun kinderen alleen mogen afzetten voor de deur; het sportpark is voor hen gesloten. Bovendien moet er continu een toezichthouder aanwezig zijn op de club en gelden er uitgebreide hygiëneregels.

De jeugd begint intussen stapje voor stapje weer met tennissen. Dat betekent deze week alleen vrij spelen. Pas als een verdere uitwerking van de maatregelen gereed is gaat ook de tennisles weer van start. Voor de senioren is deze tijd vooral nog even een oefening in geduld. De club verwacht dat het op zijn vroegst 20 mei is voor zij weer welkom zijn op de baan. Maar ook voor hen is het een positief signaal, want de eerste stappen zijn gezet; er gloort licht aan het einde van de tunnel.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

03-05-2020 10:00