De Goudse Waarden doet mee met ‘Beste debatschool van Nederland’

Dit jaar gaat BNNVARA voor de eenentwintigste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Ook De Goudse Waarden uit Gouda dingt mee.

Elk jaar strijden zo’n tweehonderd teams om de titel ‘beste debatschool van Nederland’ en wordt uit zo’n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen. In de provincie Noord-Holland gaat de tweede voorronde dit jaar van start op vrijdag 8 maart om 09.45 uur.

Omstreeks 9.45 uur zal de Commissaris van de Koning de dag openen waarna wij u de gelegenheid geven om enkele vragen te beantwoorden. De opzet voorziet niet in een debat onderling, we zien het als een mooi moment om de Statenverkiezingen onder de aandacht te brengen bij een jong publiek. Ook organiseren we een foto moment.

Aanwezig zijn:
– Anne Koning, Lijsttrekker PvdA
– Metin Celik, Lijsttrekker DENK
– Henk de Vree, Lijstrekker PVV
– Lies van Aelst, Lijsttrekker SP
– Berend Potjer, Lijsttrekker Groenlinks
– Minderhoud, Lijsttrekker LPZH
– Erwin Hoogland, #3 VVD

De jonge kandidaten buigen zich over prikkelende stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen zijn bijvoorbeeld de verkoop van lachgas, de hoge prestatiedruk bij jongeren en een eventuele vaccinatieplicht. In Noord-Holland specifiek wordt er gediscussieerd over de volgende stellingen: “Supermarkten moeten voedsel uit de eigen provincie promoten om zo het eten van lokaal voedsel te stimuleren”, “de provincie Zuid-Holland moet natuur opofferen om meer huizenbouw mogelijk te maken” en “de provincie moet meewerken aan toekomstige groei van Rotterdam The Hague Airport”. Alle onderwerpen zijn hier te vinden.

De deelnemende scholen in de tweede voorronde van de provincie Zuid-Holland zijn:

Christelijk Gymnasium Sorghvliet – Den Haag
Dalton Den Haag – Den Haag
De Goudse Waarden – Gouda
Gymnasium Novum – Voorburg
Hoeksch Lyceum – Oud-Beijerland
ISW – ‘s-Gravenzande
Lyceum Oudehoven – Gorinchem
Lyceum Ypenburg – Den Haag
Maerlant Lyceum – Den Haag
Oranje Nassau College – Zoetermeer
OSG De Ring van Putten – Spijkenisse
Rijswijks Lyceum – Rijswijk
Stedelijk Dalton Lyceum Tweetalig HAVO – Dordrecht
Visser ‘t Hooft Lyceum – Leiden
Zandvliet College – Den Haag

Opzet competitie
Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder vaste rollen debatten, 360-graden debatten en 1-op-1 debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team aangewezen dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum en wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij BNNVARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York!

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android  

07-03-2019 15:00