De dwarsfluit volgens Mirjam Hardenbol: méér dan lief en schattig

SAMSUNG CSC

Gouda – Weekblad deGouda duikt in de serie Gouda muziekstad in de wereld van de Goudse klanken. We gaan gesprekken aan met Goudse muzikanten, bandjes, koorleden, muziekdocenten en zoomen in op de muziekmogelijkheden in de stad. 
Het antwoord op de vraag of Gouda een muziekstad is, mag de lezer aan het eind van de serie zelf geven.

Afgelopen zomer is Mirjam Hardenbol (24) als fluitist afgestudeerd aan het conservatorium van Maastricht. In de bruisende stad die Gouda is, haalt ze volop inspiratie voor haar muziek. Op een terrasje in de zon vertelt ze me over haar muzikale passies.

“Als muzikant ben ik sinds een paar jaar zelfstandig ondernemer. Ik ben bezig met allerlei dingen: de lespraktijk, concerten en andere projectjes. Ik geef nu twee dagen in de week dwarsfluitles. Tussendoor speel ik zelf en sinds januari vorm ik ook een vast duo met een gitariste, Duo Vera. Op 23 juni spelen we in de Sint Joostkapel. Het is heel gaaf om ook in deze stad iets te kunnen doen en mensen die ik hier heb leren kennen de mogelijkheid te geven mijn muziek een keer te kunnen horen.”

Dagelijkse oefeningen

“Hoe mijn dag eruit ziet? Ik heb geen standaarddag, en dat is juist het leuke. Met muziek maken begin ik meestal wat later op de dag; ’s ochtends vroeg is ook niet zo leuk voor de buren. Wat ik vaak eerst doe, is dingen voor concerten regelen, zoals programmaboekjes, flyers en posters. Ook ben ik bezig met mailtjes sturen en roosters en lesplannen maken voor de leerlingen. En dan ga ik wat spelen. Ik begin met de dagelijkse efeningen, om mijn techniek te blijven verbeteren.”

Maar Mirjams muziekleven draait niet alleen om spelen. Als muzikant luistert, leest en analyseert ze muziek ook. De omgeving is haar inspiratiebron. “Tijdens het spelen van een muziekstuk heb ik beelden in mijn hoofd.” Naast beelden, zijn ook geluiden inspirerend. “Ik liep net langs een basisschool hiernaartoe en de kinderen horen spelen op het plein is gewoon net een orkest.” Zo achterhaalt Mirjam spelenderwijs de bedoeling van de componist. “Het zijn beelden en geluiden die je opslaat in één grote bibliotheek in je hoofd, waaruit je vervolgens kan pakken wat je nodig hebt voor een stuk. En soms doe ik dat ook heel bewust. Als ik bijvoorbeeld een stuk over vogeltjes instudeer, fiets ik naar het platteland om naar de vogels te luisteren. In m’n hoofd speelt het stuk zich soort van automatisch af en dan klopt het bij elkaar. Dat is ook echt de inspiratie die ik in Gouda vind, omdat er zoveel diversiteit is.”

Mirjam ontdekte de dwarsfluit op haar negende. “Een dwarsfluit wordt vaak gezien als een schattig, lief instrument dat alleen maar van die mooie melodietjes speelt. Maar het kan ook het warme geluid geven dat je eerder van een cello verwacht. Die diversiteit vind ik zo mooi. Je kunt er zelfs 
op beatboxen en andere nieuwere technieken 
op toepassen.”

 
Eerlijkheid

“Voor mij persoonlijk is muziek ook een manier om dingen van mijn leven in te stoppen. Als ik een concert geef, weet jij als luisteraar niet wat ik op dat moment denk. Dat kan van alles zijn wat in mijn eigen leven gebeurt. Die meest bekende gevoelens die dichtbij jezelf staan, kan je het meest getrouw vertalen in muziek. Ik stel me vaak kwetsbaar op in de muziek en hoewel ik weet dat anderen die kwetsbaarheid niet helemaal kunnen zien, is het wel een oefening om eerlijk te zijn over wie je bent, wat je doet, wat je voelt. En deze wereld kan wel een stukje van die eerlijkheid gebruiken.”

Wat vindt ze van Gouda als muziekstad? “De meeste muziek die je tegenwoordig hoort, komt via de radio, vooral popmuziek. Maar hier heb je ook podia met alternatieve muziek en ook steeds meer klassiek. In de Sint Jan zijn regelmatig concerten en Kaarsjesnacht is ook zoiets leuks, dus Gouda staat zeker open voor allerlei initiatieven. Gouda doet het ook goed op het gebied van klassieke muziek, ook al mag dat van mij natuurlijk altijd meer.”

Bron: deGouda.nl
Tekst en foto’s: Femke van de Griendt

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android
03-06-2018 10:00