Dag van de Groene Kinderopvang

Moordrecht – Ieder jaar op de derde dinsdag in mei organiseert de Stichting Groen Cement de dag van de Groene Kinderopvang. Aangezien locatie Het Gruttonest in Moordrecht van IJsselkids Kinderopvang een groene kinderopvang is, konden zij niet achter blijven. Daar zijn ze namelijk al langer ‘bezig met groen.’ 

Zonder sokken en schoenen naar buiten
Op die derde dinsdag in mei (18 mei) organiseerde Het Gruttonest allerlei extra activiteiten. Zo gebeurde er bij het kinderdagverblijf iets heel vreemds volgens de kinderen. Iedereen moest zónder sokken en schoenen naar buiten! Er was een blote voeten pad aangelegd. Dat vroeg erom om belopen te worden. Annelinde (1 jaar) vond dit toch écht te dol, op blote voeten naar buiten. Dat verzin je toch niet? Zij was dus de enige met laarsjes. Maar ja, het was toch wel echt héél erg leuk.

De andere kinderen hadden zoveel plezier dat Annelinde met laarsjes en al erin sprong. De pedagogisch medewerkers wisten haar te overtuigen om ook met blote voeten mee te doen. Door zand, over wol, hooi en zelfs een bak met water. Ervaren met al je zintuigen: wat een feest!

Advertisements

Zaaien en oogsten
Bij de peuteropvang zaaiden de kinderen tuinkers. Ieder in een bakje met een lepeltje of met de vingers. Dat ruikt bijzonder zeg. Straks kan daar van gesmuld worden! Wist u al dat tuinkers vol met vitamine C zit? Dat helpt bijvoorbeeld tegen virussen. Als we iets goed kunnen gebruiken in deze tijden …

 De BSO had een speciaal programma
Liep je langs de buitenschoolse opvang (BSO), dan moet dat een vreemd gezicht zijn geweest. De kinderen stonden namelijk de hele middag gebogen over twee zwaneneieren. Deze eieren zijn blijven liggen in een nest nadat de overige vijf eieren uit waren gekomen. Wat was het spannend. De pedagogisch medewerkers durfden het niet aan om ze open te maken vanwege de lucht die er vanaf kwam. In plaats daarvan hebben de kinderen foto’s bekeken van vorig jaar toen er wel een ei open gemaakt was. Een jonge zwaantje was hierop goed te zien.

Nikky (5 jaar) was zó teleurgesteld dat het ei niet opengemaakt mocht worden, dat zij het ei mee naar huis heeft genomen. Of haar ouders het ook een goed plan vonden dat er thuis een stink-ei open gemaakt gaat worden is ons tijdens dit schrijven nog niet bekend.

Tot slot is er nog een heus wormenhotel gebouwd, met laagjes zand en aarde en uiteraard de wormen. Met schoenendozen goed in het donker gehouden en toch zijn de activiteiten van de wormen te volgen.

Al met al was het weer een enerverende Dag van de Groene Kinderopvang. Waarbij het is gelukt om zoveel mogelijk de aandacht te vestigen op bezig zijn met en in de natuur. Want natuurbeleving en buitenspelen is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.

27-05-2021 09:00