Croda staat te koop!

Bedrijf Croda in Gouda

Gouda – De Goudse chemische fabriek Croda staat te koop. Het moederbedrijf uit Engeland is een strategische review gestart voor in totaal 5 verschillende vestigingen in de wereld waarvan Croda Gouda de grootste is.

Het Duitse Basf zou een mogelijke overnamekandidaat zijn. Basf is een van de grootste multinationale chemieconcern ter wereld. De woordvoeder van Croda Gouda kon dit niet bevestigen of ontkennen. Croda Gouda is onderdeel van Croda International uit East Yorkshire in Engeland, een beursgenoteerd bedrijf. Dergelijke overname informatie wordt daarom pas in een laat stadium bekend gemaakt.

Croda Gouda gelegen aan de Hollandsche IJssel, ingeklemd tussen binnenstad en woonwijk De Korte Akkeren is wereldwijd een reus in de bewerking van plantaardige oliën en vetten tot basisgrondstoffen (de oleochemie). Ooit is de fabriek als producent van Goudse kaarsen begonnen.

Advertisements

Er is ook discussie over de toekomst van Crode op haar huidige locatie. Gouwenaars hebben moeite met de prominente plek in Gouda en vinden een chemische fabriek naast het oude centrum en woonwijken niet meer van deze tijd. In januari van dit jaar woedde er nog een grote brand bij Croda Gouda waarbij een deel van het omliggende gebied werd ontruimd.

Foto: Peter Riphagen

23-08-201 10:06