Croda ontvangt ‘Responsible Care-prijs’

Bedrijf Croda in Gouda

Gouda – Het Goudse chemiebedrijf Croda heeft maximaal nagedacht over hoe de reststromen – in dit geval glycerine – efficiënt te benutten. Door het project ‘Quarterback’ heeft Croda deze afvalstroom volledig opgeheven en ingezet als energiedrager voor de vergisting van biogas. Het bedrijf werd hiervoor op 1 juni beloond met de Responsible Care-prijs van de branchevereniging van de chemische industrie in Nederland (VNCI).

Het project is slim opgezet, aldus de jury. Het is integraal aangepakt en ondersteund door het moederbedrijf. “Een enthousiast, mooi voorbeeld van nadenken vanuit de eigen keten. De besparing is relatief klein, maar een goed voorbeeld van Responsible Care. Het project heeft geleid tot veertien procent waterbesparing voor het bedrijf als geheel en een 6,5 procent CO2-reductie. Bovendien vindt er circa 7700 ton minder glycerinetransport per jaar plaats. Positief is ook het belang dat het bedrijf hecht aan het erbij betrekken van de lokale omgeving: aan de bewoners is zorgvuldig uitgelegd wat er in het proces ging veranderen.”

De jury is onder de indruk van het project. Juryvoorzitter Gert-Jan de Geus: “Croda werkt hard aan het neerzetten en tonen van leiderschap in het kader van Responsible Care.”

Advertisements