Coornhertleerlingen lopen eerste Goudse Blind Run

Honderden leerlingen en docenten van het Coornhert Gymnasium lopen maandagmorgen tussen 10.30 en 12.00 uur  geblinddoekt zoveel mogelijk kilometers hard het goede doel. Ze lopen voor de speciale, kindvriendelijke oogpoli voor blinden en slechtzienden van stichting Bartiméus-Sonneheerdt in Zeist. Dat doen ze  op de wielerbaan in de Goudse Hout. Het is de eerste Goudse Blind Run.

De poli waarvoor ze lopen moet in 2016 zijn deuren openen. Stichting Bartiméus, bekend van onder meer het tv-programma Blind Naar De Top,  viert daarmee haar honderdste verjaardag.

De Blind Run is een initiatief van Mila van der Valk, zesdeklasleerling van het Coornhert-Gymnasium. Ze organiseert de run in het kader van het Honours Programma aan haar school en is al ruim twee jaar met dit project bezig. Op alle mogelijke manieren heeft ze eerst geprobeerd om zelf te ervaren hoe het is om blind te zijn, wat de beperkingen zijn en wat de mogelijkheden. Want met wat hulpmiddelen kan er een hele hoop. Daar is ze wel achter. Daar is alleen wel geld voor nodig.

Werken aan een zelfbedacht project

Het Honours Programma is een initiatief van de landelijke Stichting het Zelfstandig Gymnasium. Er doet inmiddels een achttal gymnasia aan mee. Het daagt leerlingen met een bijzondere motivatie uit om drie jaar lang naast de reguliere lessen aan een volledig zelfbedacht project te werken. Dat kan een webwinkel zijn, een zelf ontworpen surf board, een planetarium, een conferentie… of een blind run.