“Het historische Stadhuis is van alle Gouwenaars” zegt de Goudse politiek. “En daarom heeft iedereen het recht om mee te praten over de manier waarop dit mooie gebouw in de toekomst gebruikt gaat worden.” Iedere Gouwenaar krijgt de kans om dat te doen. Daarvoor komt het stadhuis op verschillende manieren naar u toe. Zowel digitaal als in het echt tijdens bijeenkomsten in de wijken. Want op die manier kan er straks een nieuwe invulling ontstaan, die wordt gedragen door de Gouwenaar.
Het Stadhuis op de Markt is een iconisch gebouw. Gouda wil zich verbonden voelen met het gebouw, en dat gevoel werd afgelopen jaren niet door iedereen ervaren. Dit terwijl dit prachtige gebouw uit 1450 eeuwenlang het echte centrum van de stad is geweest. Dat moet anders heeft de Goudse gemeenteraad op voorstel van het college besloten. Iedere Gouwenaar moet de kans krijgen om een mening te geven over de manier waarop dit historische Stadhuis straks wordt gebruikt.
Wethouder Thierry van Vugt (erfgoed en vastgoed): “Ambitie is om te zorgen dat Gouda bij de viering van 750 jaar stadsrechten in 2022 over een nieuwe invulling van haar Stadhuis beschikt. In de komende maanden worden Gouwenaars gevraagd om hun mening en ideeën te geven voor de toekomstige invulling van het Stadhuis. Wat moet er gebeuren, wat mag er gebeuren en hoe belangrijk vindt u dat? Dat gebeurt natuurlijk digitaal via de app: ‘Gouda Denkt Mee’ en de website van de gemeente, maar daarnaast ook met laagdrempelige bijeenkomsten in de wijken. In de drie buurtontmoetingscentra, verspreid over de stad, wordt een bijeenkomst georganiseerd om ideeën op te halen. Met al die informatie wordt duidelijk wat de Gouwenaars vinden en ook welke zaken zij wel belangrijk vinden en welke ideeën wat minder belangrijk.”
De gemeente wil ook kennis en inzichten van buiten de stad bij het proces betrekken. Burgemeester Verhoeve: “Dit iconisch gebouw zet Gouda op de kaart. We hebben een aantal toonaangevende denkers en creatievelingen gevraagd om deel te nemen in een klankbordgroep om mee te denken over de nieuwe invulling. Hierin vragen we experts op het gebied van historische gebouwen, evenementen, musea, horeca, enz., om ook mee te denken. Deze groep onafhankelijke experts is geselecteerd uit heel Nederland. Van Groningen tot Maastricht. Van Universiteit tot theater en van beeldende kunst tot muziek.”
Dat levert vast en zeker een rijke oogst op. En dan komt de opgave om te bepalen welke zaken voor de burgers het allerbelangrijkste zijn. Om te beoordelen of de voorstellen met respect in dat historische gebouw kunnen worden uitgevoerd. Het is tenslotte 571 jaar oud. En dan wordt op basis van die kennis en ervaring een programma samengesteld waar de ene activiteit de andere niet stoort. En waar het Stadhuis weer een open maar waardevolle plek inneemt in onze goede stad.
Doet u mee?
‘Wilt u automatisch bericht van de resultaten van dit onderzoek, download dan de app ‘Gouda denkt mee’ in uw appstore.
05-07-2021 16:50