Column: Stoelendans

Gouda – De gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer een maand geleden. De nieuwe raad is geïnstalleerd, de oude raad is afgetreden. Zelf keer ik ook niet terug. Acht jaren zijn mooi geweest. Ik vond het een eer om mezelf voor de stad in te mogen zetten. Het was wel een ‘bumpy ride’ aldus de burgemeester in zijn afscheidsspeech. Ik ben inderdaad regelmatig in aanvaring gekomen met de gevestigde orde als we weer eens een misstand ontdekten. Gelukkig is er, met ‘ups-and-downs’ de laatste tijd best een hoop verbeterd. Ik maak dan ook graag plaats voor de nieuwkomers in de raad.

Dat zijn er nogal wat, twintig van de 35 raadsleden zijn gewisseld.

Maar niet alleen daardoor is er sprake van een bijzondere stoelendans. Neem de fractie van D66. Zij ging van zes naar vier zetels. Er waren twee kandidaten buiten de top vier die toch, met voorkeursstemmen en dus geheel democratisch, werden gekozen.  Dit kostte twee anderen de kop, onder wie de afdelingsvoorzitter van de partij. Eén van de twee voorkeurskandidaten deed echter vrijwillig afstand van zijn voorkeurszetel… omdat een ‘inbraak vorig jaar nog veel impact op hem heeft’. Feit is wel dat hierdoor de afdelingsvoorzitter toch in de raad kwam. Bijzonder genoeg kreeg de nummer drie met ruim 800 stemmen een baan aangeboden als wethouder in Waddinxveen. Of all places. Maar kennelijk zo interessant dat zij de baan accepteert als D66 daar in het college komt. Al met al dreigen meer dan 1000 stemmen op twee D66’ers door anderen te worden ingevuld.

Advertisements

Ook de Partij voor de Dieren (één zetel) maakt het bont. De lijsttrekker vervult wegens droevige omstandigheden tijdelijk haar rol in de raad niet. Daar kan ik me best iets bij voorstellen. De -nummer twee is dan aan zet. Deze gaat echter, samen met -manlief nummer vijf, verhuizen uit Gouda en dan kun je niet in de raad. De nummer drie heeft ook persoonlijke omstandig-heden waardoor hij niet in de raad wil. Blijft over de nummer vier. En zo kan het dus gebeuren dat onze oude raadsgriffier van 2006 tot 2014, tevens mijn voorganger in deze column, terugkeert in de Goudse gemeenteraad. De stoelendans is compleet.

Johan Weeber

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

 

20-04-2018 13:51