Coalitievorming Gouda: Oude club bijna in ere hersteld (update)

Update 19052014 18:00h

Persbericht Coalitiepartijen:
De Goudse formatiebesprekingen gaan verder met vijf partijen. Zaterdag is de intentie uitgesproken dat D66, GoPo/GBG, PvdA, VVD en GroenLinks een college gaan vormen. Woordvoerder Daphne Bergman (D66): “VVD en GL hebben zich bereid getoond om met D66, GoPo/GBG en PvdA te gaan praten over de mogelijkheden om te komen tot een vernieuwend en ambitieus inhoudelijk programma. Ik hecht er waarde aan om nu in het belang van de stad snel te handelen, en heb er alle vertrouwen in dat we met deze vijf fracties nu snel een stabiel college kunnen vormen en verantwoordelijkheid voor het stadsbestuur kunnen nemen.” Dit weekeinde is in het nieuwe gezelschap direct verder gesproken, met een focus op de bezuinigingsopgaven waar de stad voor staat en de investeringen die nodig worden geacht. Bergman: “We denken door deze samenwerking ook de kloof tussen coalitie en oppositie, die afgelopen periode nogal eens van invloed was op de kwaliteit van het debat in de raad, te doorbreken. Dat is mijns inziens goed voor de openheid van het bestuur en de bestuurskracht van de gemeente.”

De verwachting is dat er medio juni een nieuw college en programma kunnen worden gepresenteerd.

Note redactie GoudaFM: De nu voorgestelde coalitie lijkt bijna op een vervolg van de voormalige coalitie(van de afgelopen 4 jaar) bestaande uit VVD, PVDA, GL, D66 en CDA. Alleen CDA is nu omgeruild voor GoudaPositief/GBG. De voorgestelde coalitie bestaat nu uit 3 partijen welke verloren hebben tijdens de verkiezingen(VVD, GL en PvdA) en slechts twee partijen welke gewonnen hebben tijdens de verkiezingen (D66 en GoPO/GBG). Deze coalitiesamenstelling was eerder voor de ChristenUnie(CU) reden om niet te willen deelnemen aan een dergelijke coalitievorming.

Aanvulling 19052014 18:00h:
Volgens Johan Weeber wans de ChrtistenUnie niet bereidt om in de coalitie mee te doen. De voorkeur voor de VVD kwam bij D66 vandaan en de voorkeur voor GL komt bij de PvdA vandaan. GL is niet nodig voor een meerderheid (zonder GL heeft de coalitie 19 zetels)

Luister hier naar het interbiew met Johan Weeber (GoPo) over zijn motivatie om met deze coalitie verder te gaan.

Interview met Johan Weeber over nieuwe coalitievorming maandag 19052014 by Goudafm on Mixcloud