Chocoladefabriek: nieuwe verdieping voor leren en creëren

Gouda – De Chocoladefabriek is sinds de oprichting in 2014 door de Gouwenaars in de harten gesloten. Begonnen als nieuwe bibliotheek met streekarchief, drukkerswerkplaats en een horecagelegenheid, liggen er nu nieuwe plannen op tafel die het pand nog uitgebreider en veelzijdiger maken. De etage boven de huidige bibliotheek, die nu nog leeg staat, zal daarvoor worden omgetoverd tot een plek voor leren 
en creëren.

De Goudse Chocoladefabriek heeft de wind in de zeilen. In 2015 werd de nieuwe stadsbibliotheek nog verkozen tot de beste bibliotheek van Nederland. Het concept dat voor het eerst -ver-blijven, ontmoeten, leren en creëren samenbracht was bij de jury zeer in de smaak gevallen. In de -tussentijd werd achter de schermen door-gewerkt om nieuwe partijen een plek in het pand te bieden. Rik -Winsemius van de Chocoladefabriek speelde -hierbij een belangrijke rol. De kwartiermaker is zichtbaar enthousiast dat hij zover is om een beeld van de ontwikkelingen te kunnen -schetsen. “De plannen zijn in de beginfase”, licht hij toe, “maar het ziet er goed uit en iedereen is -enthousiast!”

Atelier van de vrijheid

Met iedereen doelt Rik bijvoorbeeld op het nieuwe verzetsmuseum, dat (voorlopig) de naam ‘Atelier van de vrijheid’ mee krijgt. Het plan is om de bezoeker belevingspaden te bieden die ze van de entree naar het atelier voert. “Bezoekers kunnen onderweg telkens een stuk van het bekende gedicht ‘Vrede’ van de Goudse dichter Leo Vroman lezen”, schetst Rik. Om het interactieve karakter van het atelier te versterken wil men samenwerken met een onderneming in Virtual Reality, VR Space. Zo vormt zich een totaal-beleving, die leuk en educatief is voor -toeristen, Gouwenaars en schoolklassen.

Verblijven, ontmoeten, creëren en leren

In de Chocoladefabriek kan al worden geleerd, maar als de plannen uitkomen wordt het aanbod uitgebreid met de Goudse School, de Goudse Weekendschool en de Stichting -Taalontmoeting. Zo komt er met de eerste twee meer ruimte voor buitenschools onderwijs aan kinderen en -volwassenen. De stichting geeft met behulp van een leger vrijwilligers Nederlandse les aan -niet-inburgeringsplichtigen.

Aan de andere kant van het spectrum komt er meer ruimte voor creëren. In samenwerking met de Brede School Gouda worden de bestaande faciliteiten uitgebreid, zodat kinderen er maakprojecten kunnen doen waarvoor hun school de middelen niet heeft. Denk aan werken met een 3D printer, werkruimte voor hout en staal-bewerking en zelfs het programmeren van robots. Want -digitale taal is ook taal, zoals Rik fijntjes opmerkt.

Uitwerken en doorrekenen

De nieuwe ontwikkelingen in de instelling draaien vooral om verdieping van het aanbod, legt de kwartiermaker uit. Met nu al zo’n 9.000 bezoekers per week is groei op zich geen doel. Alle nieuwe ruimtes krijgen een multifunctioneel karakter en op de tweede etage komt wellicht een extra uitgiftepunt van horeca-uitbater Kruim. De multifunctionele ruimtes maken grotere bijeenkomsten in de toekomst mogelijk. “Het komt nu aan op uitwerken, doorrekenen op haalbaarheid en verbouwen”, legt Rik uit. We moeten dus nog even geduld oefenen voordat de eerste gebruikers van de tweede etage gebruik kunnen gaan maken, maar de Chocoladefabriek geeft Gouda wel iets om naar uit te kijken.

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android

13-05-2018 10:00