Casimirschool uit Gouda wordt 4de op Madurodam Basisschool Debattoernooi

Meer dan dertig basisscholen deden afgelopen zaterdag mee aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi waar leerlingen debatteerden over drie verschillende stellingen. De deelnemers uit groep 7 en 8 van de basisschool reisden vanuit het hele land af naar Den Haag om deel te nemen aan het toernooi. De Casimirschool deed met twee teams mee aan het toernooi. Het tweede team eindigde op de 16e plek. Basisschool Het Mozaïek uit Arnhem won het debattoernooi en mag zichzelf een jaar lang ‘landelijk Basisschool Debatkampioen’ noemen.

Verschillende perspectieven
Het landelijke basisschool debattoernooi is de grootste debatcompetitie voor basisschoolscholieren en wordt sinds 2007 georganiseerd. Leerlingen worden er uitgedaagd om overtuigend te spreken en goed naar elkaar te luisteren. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het toernooi om leerlingen te stimuleren nieuwsgierig te blijven naar de ideeën van anderen. ‘Je leert andere meningen kennen dan die van jezelf en dingen vanuit andere perspectieven te bekijken. Bij debatteren moet je je heel erg inleven in andere meningen en daar leer je veel van’ aldus de winnaars van het toernooi.

Prijswinnaars
De top drie van de dag bestond verder uit basisschool het 15e Montessori Maas en Waal (team 1) uit Amsterdam en Jenaplanschool De Sterredans uit Nijmegen. Basisschool de Sterredans won daarnaast ook de prijs voor de beste nieuwkomer. In totaal streden er 32 teams om de titel ‘Landelijk Basisschool Debatkampioen 2019’ tijdens het Madurodam Basisschool Debattoernooi. Tien van de deelnemende scholen deden voor het eerst mee.

Advertisements

Opzet dag
Tijdens de debatdag voerden de leerlingen drie debatten, waarin steeds een andere stelling centraal stond. De leerlingen werden beoordeeld op hun presentatie, argumentatie en teamwork. De dag werd afgesloten met een groot finalespel waarin de diverse scholen samen moesten werken om opdrachten uit te voeren.

Organisatie
Het landelijke Madurodam Basisschool Debattoernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Deze stichting ontwikkelt al meer dan twintig jaar speelse debatactiviteiten voor scholen die ervoor zorgen dat leerlingen overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Jaarlijks doen meer dan 500 scholen mee met de debatactiviteiten van de stichting. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Madurodam Kinderfonds. Het Madurodam Kinderfonds steunt projecten waarin kinderen leren empathisch te zijn, te luisteren en een dialoog te voeren, anderen te ontmoeten en je in elkaar te verdiepen.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

27-05-2019 16:15