Carnegiemedaille voor e heer Lugthart

Op maandag 20 januari hebben burgemeester Schoenmaker en teamchef van de politie Gouda van de Veek in het Stadhuis de Carnegiemedaille in brons uitgereikt aan de heer Lugthart. De heer Lugthart kreeg deze waardevolle onderscheiding voor zijn bijzonder moedig optreden bij een overval.

Op 21 mei 2013 zag de heer Lugthart vanuit zijn viswinkel in de winkelcentrum Bloemendaal dat er een overval gepleegd werd in de juwelierszaak van zijn buurman.
Lugthart is in de richting van de juwelierszaak gerend en zag dat de vrouw van de eigenaar ernstig mishandeld werd. Hij werd tegengehouden en diverse malen door één van de overvallers aangevallen met een slagvoorwerp. De overvaller gebaarde dat hij buiten de winkel in een nis moest gaan staan. Lugthart deed dat maar heeft heel veel kabaal gemaakt om de aandacht van omstanders te trekken. De overvallers sloegen op de vlucht.
Het Carnegieheldenfonds kent medailles of legpenningen toe aan een personen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered of hebben geprobeerd te redden.