Brandbrief CNV over onduidelijkheid WMO in Zuid-Holland

CNV Publieke Zaak, Abvakabo FNV, NU’91 en RMU hebben dinsdag een brandbrief geschreven naar negen gemeenten in Zuid-Holland over de aanbesteding van de Wmo. Het CNV vreest dat er honderden banen op de tocht staan en duizenden cliënten onzeker zijn over de toekomst. Het gaat om de gemeenten Bergambacht, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Nederkerk, Ouderkerk aan de IJssel, Schoonhoven, Vlist, Waddinxveen en Zuidplas.

De bonden maken zich ernstige zorgen om de continuïteit van de werkgelegenheid en van de zorg aan de cliënten in de gemeenten. De betreffende gemeenten hebben de thuiszorginstellingen in hun gebied nog geen duidelijkheid gegeven over de tarieven voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en het aantal uren hulp bij huishouden dat ze volgend jaar willen afnemen. Hierdoor komen de thuiszorginstellingen in de problemen. Kunnen ze alle medewerkers in dienst houden, of moeten ze, uit voorzorg, al ontslagen aanvragen? Bij een mogelijke aanbesteding per 1 januari 2015 moet een ontslagprocedure al per 1 juli 2014 ingezet worden, aldus de brief.
Dat gemeenten nog geen helderheid geven, betekent dat zorginstellingen financieel risico lopen na 1 januari 2015 personeel in dienst te hebben waar geen werk en dus ook geen inkomsten voor zijn. CNV Publieke Zaak en de andere drie betrokken vakbonden vragen de gemeenten met klem thuiszorginstellingen op zo kort mogelijke termijn duidelijkheid te geven om onnodige ontslagen en onrust te voorkomen.