Bomenkap Gloriantplantsoen lijkt van de baan

Gouda – Er waren een half jaar strijd, vele malen in de krant en 125 handtekeningen voor nodig, maar de kap van de Platanen aan het Gloriantplantsoen lijkt van de baan. Vandaag zaten bewoner en initiatiefnemer Manon Bossard, een medebewoner en boomverzorger Robin Stalman met de bezwaarcommissie om tafel om de zaak te bespreken. Die besloot het bezwaar voor een half jaar aan te houden. In die tijd mogen de bomen niet worden gekapt en zal de gemeente een ander plan aandragen, zo is de verwachting.

De uitspraak is een overwinning voor de bewoners van het Gloriantplantsoen. De gemeente wilde de Platanen die in het plantsoen staan vanwege een ophoging kappen. De bomen zijn tientallen jaren oud en bieden de omgeving veel schaduw en belevingswaarde. Daarom besloot Manon Bossard in maart bezwaar aan te tekenen tegen de beslissing. Zij verzamelde handtekeningen en kreeg zo wel 125 medebewoners achter zich.

Nieuw plan
Het gevolg van de uitspraak is dat de gemeente in het komende half jaar met een nieuw plan op de proppen zal komen. “In die tijd gaat de gemeente contact zoeken met de bewoners, die moeten akkoord gaan met het nieuwe plan. Want er is natuurlijk wel ineens een nieuw plan”, vertelt Manon. Wellicht dat parkeerplaatsen op andere plekken komen en dat mensen dat lastig vinden, vertelt zij. Toch verwacht ze geen zwaarwegende bezwaren tegen het plan, omdat iedereen voor de bomen heeft getekend.

Advertisements

Boomophoogbeleid
Natuurlijk is Manon hartstikke blij met het resultaat. Toch benadrukt ze ook dat hiermee het grotere probleem nog niet is opgelost: “Ik heb nog eens duidelijk gemaakt dat hiermee alle andere bomen van Gouda die in de buurt van bestrating staan nog steeds in gevaar zijn”. Volgens de bewoonster is er dan ook maar één oplossing: “Er moet net als bij maaien en snoeien een boomophoogbeleid komen”.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

06-11-2020 13:40