Gouda – Aan het begin van de zomer plaatsten wij een artikel onder de kop: Vangen hoge bomen in Gouda alleen maar wind? Het nut van groen in de stad kwam daarbij uitgebreid aan de orde. Een van de koppen in dit artikel luidde: Geef bomen de ruimte; je krijgt er veel voor terug. Er is geen enkele reden om maar iets van die woorden terug te nemen. Sterker nog, boomexperts geven nadrukkelijk aan dat vooral bomen met grote kruinen van belang zijn. Kruinen zetten Koolstofdioxide (CO2) overdag om naar zuurstof en ze filteren fijnstof. Hoe tof wil je het hebben?
1000 bomen voor Gouda
Een oproep via Gouda Bruist, dat we van harte ondersteunen. Op 19 augustus jl. worden bewoners en gemeente opgeroepen om in 2022 minstens 1000 bomen geplant te hebben.  Niet als vervanging maar extra! Nu heeft de gemeente al de handen vol aan het herplaatsen van bomen op plaatsen waar zieke bomen gekapt moeten worden. De roep om 1000 bomen lijkt daarom vooral gericht aan particulieren en dan wel op eigen grond. Of daar bomen met een grote kruin wenselijk zijn blijft de vraag. In Nederland wonen we noodgedwongen dicht op elkaar. Waar een buurman in eerste instantie een compliment zal geven bij de aanplant van een vriendelijk en fris boompje, kan hij er na 10 jaar wel eens heel anders over denken. Het is dus verstandig om bij de keuze van de aanplant rekening te houden met de groeistuipen en de kruinvorming. De kruin wordt namelijk net zo groot als het wortelstelsel. Anders kun je wellicht nu al de Rijdende Rechter reserveren.
Hoeveel van die 1000 bomen kan de gemeente voor z’n rekening nemen?
Behalve de binnenstad heeft de gemeente 5 wijken geselecteerd waar nodig meer groen moet komen en met name bomen. Maar er komt onbedoelde tegenwerking uit een andere hoek. Nederland legt in principe alle leidingen, kabels, afvoeren en rioleringen in de grond. En er komt steeds meer bij. Denk maar even aan de dubbele aanleg van glasvezelkabels. Op plekken waar dit soort leidingen een plek hebben veroverd, mogen geen bomen aangeplant worden. De wortels van bomen winnen het door hun natuurkracht altijd van leidingen. Of ze gaan er onderdoor of er bovenlangs. (zie foto) Los daarvan mogen warmtenetten niet te dicht bij waterleidingen worden aangelegd. Ook dit vraagt extra ruimte. Tot 2006 was het niet wettelijk verplicht om de aanleg van nieuwe leidingen te melden. Voor de gemeente wordt het dus een hersenkraker om plaatsen voor nieuwe bomen te vinden. Voor de optimisten onder ons zullen we dit probleem een uitdaging noemen. Niet onterecht als Gouda maar particulier en gemeentelijk tot het plaatsen van die 1000 nieuwe bomen komt.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
31-08-2019 10:45