Boekpresentatie ‘Groene genade’ in Chocoladefabriek

Onder daverende belangstelling is vanmiddag in de Chocoladefabriek het boek ´Groene genade´ gepresenteerd, van Jan Graafland. De tuinman van de Weleda tuin in Zoetermeer heeft twee jaar gewerkt aan zijn boek over de plantenwereld, wildtuinieren ´en het uiteindelijke gelijk van de zeis´. En nee, het is geen tuinboek met tips geworden, zegt zijn uitgever.

Bij de presentatie, die om 14u aftrapte bij de trappen van de ´Choco´ blijkt wat het wel is geworden: een schitterende geïllustreerde bundel met verhalen en poëzie om je groene vingers bij af te likken. Het boek is extra bijzonder doordat hij grotendeels samen met vrienden en familie is gemaakt. Zo nam dochter Nina het illustratiemateriaal voor haar rekening, van lavendeltekeningen en kamille, tot de slak en de worm. En vriend Peterpaul Kloosterman hielp Jan met de typografie, de vormgeving en de kaft. Speciale gift van hem: een boekenlegger met de tekst ‘Groen bleef mij gedogen’.

Boekenlegger
In een van Jan’s gedichten wordt duidelijker hoe de tekst op de boekenlegger tot stand moet zijn gekomen. Hij gaat over de angst die volgt op het vernielen van de natuur: ‘het breken van rozen in de knop, met chloor verwijderen van mos op het balkon’, bijvoorbeeld. Zou het groen na alles wat het door mij heeft moeten doorstaan nog wel terugkeren, deze lente? Het groen bleef mij gedogen, stelt Jan opgelucht vast in het openingsgedicht van het boek.

Advertisements

Medicinale planten
De presentatie werd opgeluisterd door muziek van ‘Out of Skin’, die een sferische bijdrage leverde. Jan teelt in het dagelijks leven samen met zijn tuinploeg medicinale planten, zoals valeriaan, hartgespan en goudsbloem voor de productie van geneesmiddelen. Zijn scherpe waarnemingsvermogen heeft bij zijn werk in deze tuin geleid tot dit mooie boek. Het boek is vanaf nu verkrijgbaar bij de (online) boekhandel.

Tot slot, het gedicht ‘Lenterite’:
De sneeuwklokjes bloeiden, ik zag het niet.
Het donkeren in mijn hoofd,
wil er ooit nog een einde aan komen,
dan moet ik echt gaan proberen de zon weer te zien.

In kringetjes rond de varens gaand
de gangen van de woelmuis dicht trappen…

het is een soort van dansen

24-02-2020 09:25