Bewonersplatform wil blijven meepraten over herbestemming PWA-kazerne

Gouda – Helemaal als een verrassing kwam het voor het Bewonersplatform azc Gouda niet: het afblazen van het plan om in de voormalige PWA-kazerne asielzoekers onder te brengen. Voorzitter Jothijs van Gaalen spreekt niet van opluchting of teleurstelling. “Het heeft ons tijd en energie gekost, maar we hebben als bewoners kunnen laten zien dat we goed kunnen samenwerken op zo’n complex en gevoelig dossier. Dat biedt perspectief voor de toekomst.” Het bewonersplatform blijft wat hem betreft bestaan om een bijdrage te leveren aan de gesprekken over de nieuwe bestemming van de voormalige kazerne.

Het afblazen van de plannen voor het azc levert bij het college van Gouda gemengde gevoelens op, maar wat overheerst, is volgens burgemeester Milo Schoenmaker het feit dat het hele proces ook positieve energie heeft opgeleverd. “Ik wil niet onbescheiden zijn , maar we hebben, landelijk gezien, in Gouda een van de betere bestuursovereenkomsten bereikt, met aandacht voor gefaseerde instroom en veiligheid.” Er is niet alleen veel tijd, maar ook veel geld gaan zitten in de hele procedure rond de komst van het asielzoekerscentrum. De gemeente gaat die kosten claimen bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), zei Schoenmaker dinsdag. Dat het azc niet doorgaat, betekent volgens de burgemeester niet dat Gouda niets doet voor vluchtelingen. Er wonen al een paar honderd statushouders in de gemeente en er komen er jaarlijks bij.

Bewonersplatform
Het bewonersplatform in de wijk Gouda Noord blijft wat Jothijs van Gaalen betreft bestaan. “We hebben richting de gemeente aangegeven dat we gesprekspartner willen blijven. Het is belangrijk om een platform te hebben waarin kan worden meegedacht. Nu breekt een nieuwe situatie aan. We zijn benieuwd naar de herbestemming. We hopen en rekenen op een bestemming die past bij de wijk.”

Advertisements