Gouda – De heiwerkzaamheden die vorige week werden uitgevoerd op een perceel aan de Plateelstraat (Koningshof)veroorzaakte schade aan omliggende woningen. Er ontstonden scheuren in de muren en ramen deuren raakten ontzet. Op social media werd vaak de verbazing uitgesproken dat op deze plek in het historische centrum de heipalen in de grond werden geslagen in plaats van geboord. De keuze voor de manier van heien wordt in het Goudse centrum niet alleen bepaald door technische en financiële aspecten, maar vooral ook door de archeologische waarde van de ondergrond.
“Met name in de binnenstad is een eeuwenoud pakket met archeologische waarden aanwezig”’, legt gemeentelijk archeoloog Maarten Groenendijk uit. Het gaat om oude funderingen, vloeren, stadsafval en menselijke begravingen die de afgelopen achthonderd jaar in de bodem zijn verzameld. Het pakket aan materiaal is archeologisch van grote waarde. Het kan ons alles vertellen over de geschiedenis van Gouda”, zegt Maarten.
Archeologievriendelijk bouwen
Om archeologische resten te documenteren voordat ze worden vernietigd, is de gemeente genoodzaakt onderzoeken uit te voeren voordat er wordt gebouwd. Om deze onderzoeken en de vernietiging van archeologisch erfgoed te ontwijken is het alternatief: archeologievriendelijk bouwen in het leven geroepen.
Bij archeologievriendelijk bouwen worden maatregelen genomen waardoor het archeologisch erfgoed niet kapot gaat. Maarten Groenendijk: “Als het niet uitmaakt, geven wij aan geslagen palen de voorkeur.” Geslagen palen brengen volgens hem minder schade toe aan het bodemarchief. Bovendien is het lastiger om schroefpalen door oude funderingen heen te heien. Dan zouden oude funderingen voorafgaand het heien verwijderd moeten worden. “Die optie brengt met zekerheid schade aan. Dit proberen we met archeologie-vriendelijk bouwen te voorkomen.”
Verder onderzoek
De vraag is nu of er met betrekking tot de Koningshof een verkeerde inschatting is gemaakt. Gemeente Gouda laat weten dat er voorafgaand aan de bouw een nulmeting, sonderings- en trillingsonderzoek is gedaan. “Binnenkort wordt er onderzoek gedaan om uit te zoeken wat de oorzaak van de ontstane schade is. De aannemer is aansprakelijk voor de schade.”