Afval verandert in meubelstuk

Gouda – De kraan van de voormalige asfaltcentrale torent hoog boven het terrein uit, berkenboompjes staan verspreid over de open ruimte. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar deze plek is een broedplaats voor creatieve ondernemers. Bart van Haperen, eigenaar van In en Om t Huis, is een van hen. Binnengekomen in zijn werkplaats, hang ik mijn jas aan de kapstok die bestaat uit twee handen uitgehouwen uit een restant van staal. “Het zijn mijn eigen handen”, zegt Bart met een lach.

Tegen de muur staat de achterkant van een klassieke Mini, die fungeert als bank met koelvak; een lamp op tafel steunt op uitgewaaierde koperdraden. Zitten kun je op een krukje gemaakt van een kolomboormachine. Uniek aan zijn is dat Bart het maakproces omkeert. “Niet dat je denkt, ik ga een bijzettafeltje maken en daar heb ik materiaal voor nodig”, verklaart hij. “Nee, ik krijg materiaal en denk: oh, dit materiaal vertelt me eigenlijk dat het een kapstok wil worden.” Doordat hij zijn materialen zelf verzamelt, vindt of van vrienden en kennissen krijgt, heeft elk product een eigen verhaal.

Technische computerkunde
De eigenaar van In en Om t Huis groeide op tussen het hout van zijn vader, die timmerman was van beroep. Hij kwam zo al op jonge leeftijd in aanraking met hout en leerde gaandeweg de kunst van het meubelmaken. Via een studie technische computerkunde kwam hij bij het bedrijf Domino Productions terecht, de organisator van de Domino Day. Hier zag hij ook de keerzijde van het maakproces. “Alles werd er heel makkelijk weer weggegooid. Ik dacht, ga de uitdaging aan om afval een tweede leven te geven en wat duurzamer te zijn”, vertelt hij. Het ondernemerschap neemt intussen een steeds grotere plek in, naast zijn vaste baan in de industriële automatisering.

Workshops
Binnenkort worden in zijn werkplaats de eerste workshops georganiseerd, waarin mensen leren van afgedankt materiaal hun eigen producten te maken. “Het leuke ervan is dat je mensen kunt laten zien dat afval niet altijd afval is”, vindt Bart. Vooruitkijkend hoopt hij ook bedrijven met hun afvalmateriaal te kunnen gaan helpen; hun eigen afval zou de grondstof kunnen worden voor de nieuwe vergadertafel. (Tekst en foto’s: Peter Riphagen)