Het aantal inbraakclaims is na een periode van forse stijgingen aan het dalen. Registreerden verzekeraars eind 2012 nog ruim 3.500 claims per maand, eind vorig jaar was dat gedaald naar minder dan 3000 claims. Die daling zet in 2014 door. Opvallend is wel dat de inbraakkans in Vinex-wijken beduidend hoger ligt dan in vergelijkbare stedelijke gebieden.
Dat blijkt uit de Risicomonitor Woninginbraken, die het Verbond van Verzekeraars net als vorig jaar uitbrengt in de Week van de Veiligheid. Het Verbond heeft een analyse gemaakt van inbraakclaims die verzekeraars hebben geregistreerd in het Centraal Informatie Systeem (CIS). Het Algemeen Nederlands Inbraakpeil (ANIP) – het aantal inbraakclaims per 1.000 huishoudens – daalde in 2013 naar 4,4 (was 4,7 in 2012).
Grote provinciale verschillen
Ondanks een lichte daling van het ANIP hebben inwoners van de provincie Noord-Brabant de meeste kans op inbraak: per 1.000 huishoudens noteren verzekeraars daar jaarlijks 6,3 claims, tegenover 6,7 in 2012. Flevoland (5,8) en Limburg (5,2) scoren ook relatief hoog. Groningen (1,8) is nog steeds de veiligste provincie, al nam de inbraakkans daar wel met 12 procent toe. Van de grote steden met meer dan 50.000 huishoudens was het inbraakrisico net als vorig jaar het hoogst in Breda, Almere en Nijmegen.
Meer inbraakkans in Vinex-wijken
In de tweede Risicomonitor Woninginbraken is dit jaar voor het eerst een vergelijking gemaakt tussen 106 Vinex-wijken en vergelijkbare omliggende wijken. De inbraakkans in de onderzochte Vinex-wijken is 15 procent hoger dan in andere stedelijke gebieden. De vermoedelijke verklaring hiervoor is dat er in Vinex-buurten minder sociale controle is: bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis. Ook tellen de wijken relatief veel tweeverdieners die vaker waardevolle spullen in huis hebben.
Inbrekers houden van donkere dagen
Met de ‘r’ in de maand is het weer extra oppassen geblazen: inbrekers zijn het actiefst in de donkere maanden (oktober tot en met maart). De piek is tijdens de kerstdagen; het risico op woninginbraak is dan twee keer zo hoog als in de zomermaanden. Warme dagen zijn voor gelegenheidsdieven wel weer een dankbare periode. Zij kunnen hun slag slaan als bewoners ramen en deuren open laten staan.