De KINDpartij, Gouda Bewust en Gouda Vitaal melden zich voor de verkiezingen

Gouda – De Goudse kiezer heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart meer te kiezen dan 4 jaar geleden. Maar liefst drie nieuwe lokale partijen hebben zich gemeld, te weten de KINDpartij en Gouda Bewust en Gouda Vitaal.

Lokale partijen hebben vaak een specifiek speerpunt en dat geldt ook voor de nieuwkomers in Gouda. Maak kennis met de nieuwe ‘smaken’ in Gouda.

De KINDpartij
De belangrijkste doelstelling van de KINDpartij is om kinderen een stem te geven en om de jeugdhulpverlening te verbeteren. Bovenal wil de KINDpartij de misstanden in de jeugdhulpverlening aanpakken, zo blijkt op hun website. Dit om schrijnende situaties te voorkomen, zoals onterechte uithuisplaatsingen van kinderen en ouderverstoting (de situatie waarbij een ouder zijn of haar kind niet meer mag zien). Verder wil de KINDpartij meer hangplekken voor jongeren en een Ombudsman voor de jeugd in elke plaats.

Ondanks de naamgeving van de partij worden ook de ouderen niet vergeten: de KINDpartij pleit voor het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar.

Gouda Bewust.
Gouda Bewust is opgericht door Brahim de Jong, 29 jaar jong, jurist en ondernemer. Een stem op Gouda Bewust is dan ook een stem op een jonge partij. Volgens Brahim is het belangrijkste speerpunt van zijn partij de hervorming van het belastingstelsel in Gouda.

De gemeente Gouda maakt deel uit van de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland. Dat is de BSGR, gevestigd in Leiden.

De Gouwenaar krijgt met deze organisatie te maken als het gaat om de heffing van lokale belastingen. Echter, BSGR blijkt veel geld te kosten en is de burger niet erg behulpzaam, volgens Brahim. ‘Als de BSGR een bedrijf zou zijn, zou niemand er iets kopen.’

Gouda Bewust wil op dit punt het roer omgooien en de heffing van lokale belastingen (weer) bij de gemeente Gouda onderbrengen.

Andere speerpunten zijn: minder regels voor ondernemers, perspectief voor jongeren en het bestrijden van discriminatie en onheuse bejegening door de politie.

Gouda Vitaal is ontstaan na een intern conflict bij Gouda’s 50+ partij. Ed de Lange en Astrid van Eersel besloten eerder om te stoppen. Marja ven Dijck en Theresia Uittenbroek maken nu een doorstart met de nieuwkomer Gouda Vitaal.
De partij staat voor een samenleving waar iedereen zijn rol kan vervullen. Daarbij richten ze zich vooral op mantelzorgers en minder vitale inwoners. De oprichters hopen een deel van de voormalige kiezers van SP Gouda voor zich te winnen. SP Gouda besloot niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen uit onvrede over de onverbiddelijke opstelling van de landelijk SP ten aanzien van de jongerentak Rood.

Nieuwe website D66
Niet alleen de nieuwkomers maken zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Ook de gevestigde partijen zijn druk bezig zich voor te bereiden. De slogans zijn na 4 jaar vernieuwd (‘Geloof in Gouda’ van de SGP en ‘Verandering begint in Gouda’ van Groen Links) en D66 liet ons weten een gloednieuwe website te hebben gelanceerd.

04-02-2022 16:25