Gouda – 2,5 week na de ontvangst van de eerste bewoners van de vluchtelingenboot aan het Ruige Weteringpad is de conclusie dat het goed gaat met hen, en dat inwoners van Gouda mooie initiatieven ontplooien, die -vanwege corona- op beperkte schaal kunnen plaatsvinden. Ook blijkt dat tot nu toe niet 100, maar 83 mensen op de boot verblijven. Volgens een begeleider is de sfeer aan boord rustig en beginnen de bewoners hun draai te vinden.
De zon schijnt en ik maak een wandeling langs het Gouwe Kanaal, mijn vaste wandelroute sinds de corona-epidemie. Ik ben niet de enige met dit mooie weer. Uitgelaten honden en hun baasjes passeren mij. Aan de steiger ter hoogte van de Nachtegaalstraat ligt de asielboot, waar in elk geval de komende 1,5 maand 100 vluchtelingen worden opgevangen. Het oogt rustig.
Op het bovendek staat een man met zijn handen op de reling over het water te staren en achter een van de ramen kijkt iemand naar de passanten op het wandelpad langs het water. Ik vraag me af hoe het nu gaat met onze nieuwe, tijdelijke stadsgenoten. Zouden ze al gewend zijn?
Geen sub-groepjes
Ik besluit te bellen met het speciale nummer van het COA en krijg een van de begeleiders aan de telefoon. Ze vertelt dat de bewoners zich aan het settelen zijn en dat ze hun draai beginnen te vinden. ‘Mensen doen hun eigen ding,’ vertelt ze. ‘Wij hebben van niemand last. De bewoners trekken soms gezamenlijk op of ze gaan hun eigen gangetje. Er is geen sprake van sub-groepjes.’ Op mijn vraag hoe de dagen van de bewoners eruit zien, zegt ze: ‘Ze gaan regelmatig wandelen, bijvoorbeeld naar het centrum. Ook gaan sommigen naar de kerk of de moskee. Een enkeling heeft familie in de buurt.’
Verschillende talen
De bewoners hebben een wekelijkse meldplicht. Dat betekent dat hun gangen niet dag en nacht worden gevolgd, wat ook niet nodig is, volgens de begeleidster. ‘De communicatie met de bewoners verloopt goed. Omdat wij als begeleiders verschillende talen spreken, is er geen taalbarrière. Indien nodig roepen we de hulp in van een officiële tolk.’
1-op-1 wandelen
Navraag bij de gemeente leert dat niet bekend is wanneer de overige 17 bewoners komen. De woordvoerder van de gemeente laat verder weten dat het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) van de gemeente Gouda de activiteiten voor de bewoners coördineert. Hierbij zijn diverse partijen zijn betrokken, waaronder Kwadraat, Libertum, de Bibliotheek, NL Training en de Diaconie. Inmiddels zijn er drie groepen gestart met kennismaking met de Nederlandse taal. Drie keer per week wordt er 1-op-1 gewandeld met vrijwilligers. Op vrijdag vinden er themabijeenkomsten plaats. Bij de activiteiten wordt rekening gehouden met 1,5 meter afstand.
Hardlopen met bewoners
Meerdere Gouwenaars hebben hun hulp aangeboden. Hun aanbod om iets te doen voor de bewoners van de boot, wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan lopende activiteiten, zoals het wandelen en ondersteuning bij de oriëntatie op de Nederlandse taal.
Ook bieden Gouwenaars andersoortige activiteiten aan. Zo is er het aanbod om te gaan hardlopen met de bewoners van de boot. De begeleiders kijken op dit moment of hier behoefte aan is. Vanwege de coronamaatregelen kunnen niet alle initiatieven van de inwoners van Gouda direct worden ingezet. Na 14 januari zullen de begeleiders inventariseren welke initiatieven verder vorm kunnen krijgen.
Klachten over aggregaat
Het aantal klachten is volgens de woordvoerder van de gemeente zeer beperkt. In het begin waren er enkele klachten van omwonenden vanwege het geluid van de aggregaten voor de stroomvoorziening. Men is toen overgegaan op het gebruik van de generator van het schip, die minder geluid maakt. De aggregaten zijn weggehaald.
Andere klachten over onder andere de verlichting en het afval zijn volgens de woordvoerder steeds snel opgelost.
07-01-2022 13:15