Gemeente maakt betere opvang voor dak- en thuislozen

e hoort het niet vaak, dat de coronapandemie iets wezenlijk heeft verbeterd. Toch is dat wat het virus in Gouda heeft gedaan voor dak- en thuislozen. Dankzij corona kreeg de groep, die eerder in stapelbedden en alleen ‘s nachts werd opgevangen, een eigen 24-uurs kamer toebedeeld. Ook kregen jongeren in maart 2020 een eigen opvanglocatie. Nu kiest Gouda ervoor om het aantal opvangplekken blijvend op te hogen van 38 naar 47 stuks. Wethouder gezondheid, Corine Dijkstra, is zeer te spreken over de ‘proefperiode’: “In de 24-uurs opvang krijgen ze beter de tijd om te herstellen en kunnen zij werken aan de opbouw van hun leven”.

Het was een langgekoesterde wens voor de wethouder om de opvang van dak- en thuislozen beter in te richten, zo zei zij vanmiddag. Tot nog toe waren dak- en thuislozen afhankelijk van de nachtopvang, bij het Kompas aan de IJssellaan. Daardoor zwierven zij overdag op straat rond en dat helpt niet om je leven weer op de rit te krijgen, weet Dijkstra. Het coronavirus bood de gelegenheid om te proberen of een 24-uurs opvang de doelgroep goed doet. Het experiment pakte zo positief uit dat de gemeente het permanent wil maken.

Het aantal vaste opvangplekken wordt hiermee uitgebreid van 38 naar 47. Bij die 47 plekken zijn overigens ook de vijf nieuwe Gouwe Huse meegerekend. Verder is sinds maart 2020 een losse jongerenafdeling opgezet, in rijtjeswoningen aan de Tristanstraat. Ook hierover is de wethouder enthousiast: “De jongeren verdienen speciale aandacht en kunnen op een eigen locatie veel gerichter geholpen worden”.

Boelekade
Dak- en thuislozen kunnen zich aanmelden bij het centrale meldpunt, aan de Boelekade 1-3. Hier wordt gekeken wat een individu nodig heeft en zorgt men dat de ambtelijke papierwinkel wordt afgehandeld. Dus geen opnameweigering meer omdat je geen uitkering hebt, terwijl je geen uitkering krijgt omdat je dakloos bent, geeft Dijkstra als voorbeeld.

Actieplan
Alle nieuwe acties heeft de gemeente samengevat in een Actieplan Dakloosheid. Een punt van het actieplan is bijvoorbeeld de ‘Waakvlakfunctie’. Die moet ervoor zorgen dat mensen minder snel terugvallen in dakloosheid, door na uitstroom bij hen een vinger aan de pols te houden. Ook is er een groep die met een beetje hulp uit de Wmo wordt geholpen om zelfstandig te wonen, de ‘Wonen eerst’ groep.

Voorkomen
“Het is een heel samenspel voor het voorkomen van instroom”, vat Dijkstra het plan samen. Een plan dat bovendien regionaal is bezegeld, omdat wordt samengewerkt met de regio en omdat in Gouda mensen uit de hele regio worden opgevangen. De wethouder benadrukt dat de acties al voor corona op de politieke agenda stonden, maar geeft toe dat corona de uitvoering heeft versneld. Zij is erg tevreden met het nieuwe actieplan: “Ik ben er heel blij mee dat mensen zo aan hun toekomst kunnen werken”.

Van de redactie
Peter Riphagen

08-12-2021 15:44