Gouda – Wethouder van financiën Michiel Bunnik heeft vandaag de meerjarenbegroting gepresenteerd van de gemeente Gouda. De begroting, die in eerste instantie kijkt naar 2022 en doorkijkt tot 2025, laat sluitende cijfers zien. Toch worden er ook vraagtekens geplaatst; over de doorloopkosten van corona en de eerder sterk groeiende kosten van Wmo en jeugdzorg, bijvoorbeeld. Onder de streep staat Gouda volgend jaar 4 miljoen euro in de min. Dat is weliswaar minder dan vorig jaar (6 miljoen), maar nog altijd een tekort. Bunnik toont zich tevreden: “We staan er als gemeente goed voor. We hebben voldoende reserves en kunnen blijven bouwen aan de toekomst van onze stad”.
Vooral de schuldencijfers en financiële positie van de gemeente maken de wethouder van financiën optimistisch. “We hebben een historisch laag aantal schulden”, zegt hij. Hij wijdt die situatie aan goed financieel beleid. Wel blijft de gemeente volgend jaar hangen op een tekort van 4 miljoen euro. Ondanks een tekort blijft Gouda investeren, zegt de wethouder. Hij ziet enorme kansen en noemt het kenniscentrum bodemdaling, dat in Gouda komt, de Chocoladefabriek 2.0, een hbo-campus en Gouda 750.
Woonlasten
De woonlasten zullen in 2022 licht stijgen, meldt de wethouder financiën. De OZB wordt alleen aangepast aan de inflatie, wat een stijging inhoudt van 1,4%. De rioolheffing blijft gelijk. Tot zover geen nieuws, maar de achilleshiel is de afvalstoffenheffing; deze stijgt met 12,5% van 306 euro nu, naar 344,50 euro volgend jaar. Het College wijdt dit aan de gestegen marktprijs van afvalverwerking en de gedaalde prijs die Gouda krijgt voor ingeleverd plastic en ander afval. Loont afval scheiden nu wel, zoals Gouda altijd beweert? Bunnik: “Als wethouder financiën ben ik blij dat we scheiden, anders waren de kosten nog veel hoger geweest”.
Wmo en jeugdzorg
Een ander pijnpunt in de begroting van Gouda is de stijging van kosten in de jeugdzorg en Wmo. Twee voorbeelden zijn Wmo, dat voor 150 000 euro in de min schiet in 2022. Maatwerkdienstverlening 18+ schiet zelfs 580 000 euro in de min. Tijdens de presentatie van de begroting van 2021 gaf wethouder Bunnik al aan een claim van ruim 30 miljoen euro te leggen bij het Rijk voor de tekorten. Hoe is dat afgelopen? Bunnik: “We hebben niet de hele claim, maar wel geld voor Jeugdzorg gekregen”. Hij geeft toe dat die ‘niet helemaal de kosten dekken van Wmo en jeugdzorg’. Het is een van de redenen dat Gouda in de begroting voor 2022 blijft steken op een tekort.
Positieve circulaire
Wethouder Bunnik erkent de nog altijd stijgende tendens is in de jeugdzorg en Wmo. Hoe voorkomt Gouda dat de tekorten blijven oplopen, zoals de afgelopen jaren? “We hebben gerichte investeringen en maatregelen genomen. Vorig jaar is al een programma gemaakt om er gericht op te sturen”, legt de wethouder uit. Het tekort wijst trouwens niet alleen maar op kommer en kwel, duidt Bunnik: “Er komt een positieve september-circulaire aan verwacht ik”. Dit betekent een hoger bedrag van het Rijk voor het gemeentefonds.
Tijdens de bespreking van de meerjarenbegroting in de gemeenteraad, op 3 en 10 november, zal dit bedrag bekend zijn. De wethouder zegt uit te kijken naar deze raadsvergaderingen: “Ik verheug me al op het politieke debat”.
08-10-2021 11:00