Gouda – In de sport, het groen, de zorg, de kerk en alle sociale verbanden die er zijn; veel Gouwenaars zijn betrokken vrijwilligers en zetten zich belangeloos in om anderen te helpen. Dit werd opnieuw duidelijk toen het Coronavirus onze samenleving op zijn kop zette. In mum van tijd ontstonden er talloze initiatieven, gericht op het bieden van hulp en ondersteuning aan stadsgenoten in nood. Vaak is dit vrijwilligerswerk niet alleen fijn voor de geholpen Gouwenaars. Wanneer mensen zinvolle taken oppakken kan dat ook helpen bij het invulling geven aan hun eigen leven.
Als je wilt beginnen met vrijwilligerswerk is het goed je af te vragen: wat vind ik leuk en waarom wil ik dit werk doen? Vaak zijn er meerdere redenen: je wilt een bijdrage leveren, je wil contacten opdoen, je wil het gevoel hebben zinvol bezig te zijn. Het is goed als je eerst bedenkt welk vrijwilligerswerk daarbij past. Wil je werken wanneer het je schikt, of wil je een langere periode, meerdere uren per week je verbinden? Ben je meer iemand van de uitvoering, die bijvoorbeeld technische klussen doet, of wil je bestuurlijk meedenken over vrijwilligerswerk?
Ik heb in mijn puberjaren zelf veel voor een sportvereniging gedaan. Daar heb ik ook pupillen gecoacht. Later ben ik in het sociaal maatschappelijke terecht gekomen. Zo heb ik gewerkt als bestuurder bij het Swanenburghshofje en ben ik tien jaar lang penningmeester geweest van Inloophuis Domino. Ook dit werk achter de schermen vind ik mooi, het vraagt veel commitment. Vanwege de betrokkenheid op het doel – iets betekenen voor mensen die ondersteuning nodig hebben- ben je ook bereid om kleine, minder zichtbare klusjes te doen. Helaas blijft naast mijn wethouderschap niet veel tijd over voor vrijwilligerswerk. Op dit moment help ik zo af en toe nog bij een organisatie voor natuurbeheer: A Rocha Groene Hart. Zij werken op een geadopteerd gebied van het Zuid-Hollands landschap, waar je kunt helpen klussen. Dat kun je doen wanneer je er zelf zin in hebt.
Het is heel gezond en zinvol om vrijwilligerswerk te doen. Daarom probeert de gemeente Gouda hierbij te ondersteunen. Het VrijwilligersInformatiePunt (VIP) heeft hierbij een rol. Daarnaast functioneren er bij de sociale teams zogenaamde sociaal makelaars, die de professionele hulp verbinden met vrijwilligerswerk.
Vrijwilligerswerk is niet altijd makkelijk. Via diverse organisaties worden bijvoorbeeld buddies gezocht om op te trekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid om mensen met schulden. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan.
Drie op de tien inwoners in Gouda doen vrijwilligerswerk en ik ben ontzettend dankbaar dat er zoveel inzet is. Op alle fronten is de stad hiermee geholpen. Grote evenementen zoals het Sinterklaasfeest, 4 en 5 mei vieringen en de Oranjenacht zouden niet van de grond komen zonder vrijwilligers. Zonder vrijwilligers gaat op Kaarsjesavond – maar ook gedurende de rest van het jaar- letterlijk het licht uit.
 Klik dan hier voor de digitale versie van ‘Vrijwillig’
30-01-2021 14:35