Liveblog: Goudse Kanjers

Het aantal coronapatiënten dat op de intensive care verblijft, is gisteren bijna gedaald tot 900. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat het aantal patiënten in vergelijking met zondag met 29 is teruggebracht tot 905. Vier dagen geleden lagen nog 1008 coronapatiënten op de intensive care. Dit meldt de Nationale Zorggids. Lees het volledige artikel hier.

Aantal positief geteste mensen in Nederland: 39.791
Aantal doden in Nederland: 4.893 patiënten overleden
Aantal ziekenhuisopnames: 10.854

 

Update 13:57 uur: Vandaag zijn er 85 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 98 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 39.791 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu .

De cijfers van de afgelopen dagen passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Hetzelfde geldt voor het  aantal gemelde overleden patiënten.

 

Update 13:30 uur: Op woensdag 13 mei van 19:30 tot 22:00 uur, kun je online in gesprek gaan met levende boeken. Wat houdt dit in?

In deze online omgeving ontmoet je een interessant mens die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Het gesprek vindt één op één plaats, waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken en van elkaar kunt leren. Je mag alles aan elkaar vragen, als het maar met respect gebeurt.

Hoe werkt het? Vanaf 7 mei kun je je aanmelden via www.thehumanlibrary.nl/agenda. Daar zie je de beschikbare onderwerpen en het formulier om je op te geven. Je kunt je aanmelden voor een specifieke tijd en een specifiek onderwerp. Op de dag zelf ontvang je een link om deel te nemen. We maken gebruik van het programma Zoom. Een computer of laptop met (ingebouwde) camera en microfoon is noodzakelijk.

Een gesprek duurt 20 minuten, met een eventuele verlenging van 10 minuten. Na afloop is er voor de lezer een evaluatieformulier beschikbaar. Wil je meer weten? Kijk op www.thehumanlibrary.nl/online voor meer informatie.

Update 13:26 uur: Gouda Bruist: ”In Rotterdam bestaat al langer een mooi initiatief: de Lief- en Leedstraten. Dit is ontwikkeld door Stichting Opzoomermee. Rotterdam telt er inmiddels ruim 700. In deze straten besteden bewoners extra aandacht aan buren die dat kunnen gebruiken omdat ze bijvoorbeeld ziek zijn of een partner hebben verloren, maar moeilijk de deur uit kunnen of veel alleen zijn. Een bezoekje met een bloemetje, iets lekkers, ansichtkaart of tekening kan dan opeens wat licht brengen.

Juist in deze crisis zien mensen wat meer om naar elkaar en dat is heel waardevol en mooi om te merken. We denken daarom dat het nu een goed moment is om ook in Gouda de Lief & Leedstraten te introduceren.”

Lees hier wat Gouda Lief & Leedstraten precies inhoudt.

 

Update 13:13 uur: Na het openen van een pop-up webshop bezorgt het Ijsselhuis Museumhavencafé nu op zaterdagen aan huis.

Update 12:45 uur: Andere media schreven er al over: een groot terras met afstand op de Markt van Gouda. Wij dachten: Laten we even een impressie voor jullie maken. Is dit de oplossing voor de horeca?

Update 11:57 uur: De Nationale Zorggids meldt: De constante daling van het aantal coronapatiënten op de intensive care biedt ic-artsen en virologen tijd om na te denken over de volgende stappen. Dit zei Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care donderdagavond aan tafel bij Jinek.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 783. “We zien de cijfers nu ongelooflijk dalen, maar we weten echt niet hoe het zich verder ontwikkelt. Dat is de onzekerheid”, zei Gommers, die opperde dat de verspreiding van het coronavirus mogelijk in de winter weer een piek kan vertonen. “Elke week als het rustig is, geeft ons tijd om ons weer verder voor te bereiden”, zei Gommers. Lees het volledige artikel hier. 

Update 10:40 uur: Het bedrijf DoubleWeb doet aan een winactie voor ondernemers. Zo maakt een ondernemer kans op een gratis website/webshop.

Update 10:20 uur: Vanavond is er een Theater Virus Festival gepland, deze is online en begint om 20:00 uur.

Update 10:04 uur: ‘Goudse kanjers’ hebben samen een filmpje opgenomen. Hiermee doen zij beroep op iedereen om lokaal te blijven steunen! Bekijk de video hier. 

01-05-2020 10:45