Te veel mensen zetten de deur ‘open’ voor inbrekers

We zitten midden in de donkere dagen en elk jaar zien we een stijging in de inbraken, met straks een piek tijdens de feestdagen. Nog steeds worden ruim 4 op de 5 inbraken gepleegd, ‘omdat de gelegenheid zich voordoet’. Wij geven die gelegenheid blijkbaar volop. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), zegt daarover: “Veel mensen zetten als het ware de voordeur gewoon open voor de inbreker”.

De NIPW doet al sinds 2014 elk jaar twee uitgebreide onderzoeken naar inbraken, de beveiliging van woningen en slachtoffers. Staal zegt drie redenen te zien waarom die voordeur als het ware ‘open staat voor inbrekers’. Ten eerste noemt hij het feit dat een derde van de voordeuren niet voldoende is beveiligd. Verder doet men tot in een kwart van de gevallen de deur niet op slot als men (even) de woning verlaat en er niemand in huis is. En de laatste reden is, dat ruim twee derde geen bewoonde indruk achterlaat als men in ’s avonds niet thuis is.

Een derde voordeuren is onvoldoende beveiligd


Staal: “We hebben aan de hand van foto’s bij de respondenten van het onderzoek in september  2019*) geconstateerd dat twee derde zijn voordeur goed beveiligd heeft. 85 procent daarvan heeft zijn voordeur beveiligd tegen cilindertrekken door er beslag met cilindertrekbeveiliging op te monteren. Bij de overige 15 procent van de goed beveiligde voordeuren is dat weliswaar niet gedaan, maar is het met extra bijzetsloten de inbreker een stuk lastiger gemaakt.

Deur niet op slot


De tweede reden waarom inbrekers makkelijk binnen komen is, dat het niet uitmaakt wat voor slot je hebt, als je de deur niet op slot doet. Want dan staat een inbreker binnen 20 seconden binnen. Dat doet hij dan met flipperen. De inbreker wurmt een plastic kaartje tussen je kozijn en je voordeur en drukt zo de dagschoot open. Uit recent onderzoek zien we dat tussen de 12 en 24% van de gezinsleden wel eens of vaker de deur vergeet op slot te doen.

Bewoonde indruk


Met de derde reden bedoelt Staal dat dit de inbreker wel heel erg makkelijk maakt. “Als je namelijk heel duidelijk aan de inbreker laat weten dat je niet thuis bent, hebben ze alle tijd om hun gang te gaan. En als ze veel tijd hebben, komen ze altijd binnen. Bij erg veel woningen brandt, als het donker is en er is niemand thuis, helemaal geen of slechts één lampje. Dan wéét een inbreker dat ie zijn gang kan gaan. Loop zelf maar eens in het donker langs de huizen in je buurt. Je ziet, ook al ben je geen inbreker, meteen wie er wel of niet thuis is.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

31-10-2019 11:29