Gouda – 85 jaar. 85 jaar aanvallen en verdedigen, 85 jaar corners en counters, 85 jaar blessuretijd en buitenspel maar bovenal 85 jaar vriendschap, familie en een thuisbasis voor de leden. Dit jaar viert Christelijke Voetbalvereniging Jodan Boys zijn 85-jarig bestaan, een mijlpaal voor de Goudse voetbalclub.
Ik spreek vandaag met Jaap Eversen, één van de drie nog levende ereleden van de club. Jaap is 74 en heeft zijn strepen binnen de club dik verdiend. “In 1977 wilde mijn zoon op voetbal. Ik voetbalde zelf niet, maar was wel scheidsrechter en floot voor de KNVB. Mijn zoon ging voetballen bij Jodan Boys en ik werd er clubscheidsrechter en pupillenleider. In 1983 werd ik gevraagd voor het bestuur van de club en in 1987 werd ik benoemd tot voorzitter. Op dit moment doe ik alleen nog wat administratief werk.”
Ik ben benieuwd hoe Jodan Boys eruit zag in de tijd dat Jaap lid werd en hij vertelt: “Het was de club waar, gezien de christelijke waarden, op zaterdag gespeeld werd en niet op zondag. We trokken veel jeugdleden aan met een kerkelijke achtergrond. Als er wedstrijden gespeeld werden door het eerste elftal gingen er veel supporters mee vanuit de vereniging. Iedereen kon zich thuis voelen bij Jodan Boys; er was geen sprake van een elite en de sfeer was gemoedelijk.”
Vol enthousiasme en trots vertelt Jaap over de mooiste overwinning in 85 jaar Jodan Boys: “Dat moet de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles in de KNVB-bekerwedstrijd geweest zijn.” Na het beëindigen van ons gesprek bekijk ik het fragment en zie een extatische tribune vol met Jodan Boys-supporters na het beslissende doelpunt van Roald Heerkens: vlaggen met het zwart-wit-rode logo wapperen, sjaaltjes zwiepen heen en weer, en lachende en joelende Gouwenaren juichen hun team toe. Het werd 2-1. Dat moet inderdaad een kippenvelmoment geweest zijn.
Ook over het moeilijkste clubmoment is Jaap openhartig: “In 1985 overleed de trainer van het eerste, Gerrit Zorg, op 34-jarige leeftijd tijdens een training op het voetbalveld. Nooit gerookt, nooit gedronken. Mijn telefoon stond destijds niet stil. We hadden veel contact met elkaar.“
De voetbalclub is diep geworteld in de Goudse cultuur: wat is haar betekenis voor de stad en wat betekent de stad voor de Jodan Boys? Jaap: “De vereniging is sowieso heel trots op het eerste, dat uitkomt in de hoofdklasse sinds 2008. Wij hebben daarmee het hoogstspelende team in de stad. Daarnaast zijn we trots op ons G-team: mooi om voor voetballiefhebbers met een beperking deze functie te kunnen vervullen. Andersom heeft de gemeente Gouda ons vaak geholpen: toen de club bleef groeien kregen we er drie kunstgrasvelden bij en ook bij onze maatschappelijke activiteiten kunnen we op steun rekenen.”
Ik vraag Marco Kasteleins, voorzitter van Jodan Boys, naar de toekomst van de club. Marco: “De vereniging is springlevend met 1350 leden en 300 vrijwilligers. Jodan Boys heeft ook een maatschappelijke taak met het project FC Oosterwei [een maatschappelijke voetbalschool onder leiding van twee spelers uit het eerste]. We hopen dat veel kinderen en volwassenen ook in de toekomst de weg naar de vereniging weten te vinden.”
Jodan Boys telt momenteel ongeveer 170 actieve vrouwelijke spelende leden. Hoe speelt de club in op het almaar populairder wordende meiden- en damesvoetbal? Voorzitter Marco: “Dit seizoen is samen met de KNVB gewerkt aan een ontwikkelingsplan. Er is veel enthousiasme en het ledental groeit.”
Of er in 2023 Jodan Boys-talent te zien zal zijn tijdens het WK damesvoetbal? En of het eerste in de toekomst kan promoveren naar de derde divisie? Wie zal het zeggen. Jodan Boys hecht vooral waarde aan respect voor elkaar en elkaars prestatie. Hopelijk blijft de club nog lang een thuisbasis voor zijn grote achterban.
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
25-062019 09:30