‘Blijf van de zomer maar liever thuis’

Met de huidige zomerse dagen slaat bij velen de twijfel toe. Gaan we wel weg van huis of wordt het dit jaar ‘Balkonia’ of ‘Auszuhause’? Niet alleen het prachtige weer blaast die overwegingen nieuw leven in, ook de vrees voor inbraken speelt wellicht een rol. Vooral bij degenen die al eens een inbraak(poging) meemaakten.

Volgens Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), hakt het er flink in als je terugkomt van vakantie en ziet dat je hele huis overhoop is gehaald: “Jaarlijks overkomt dit ongeveer 15.000 vakantiegangers. Ook al treft zo’n 75 procent van de inbraakslachtoffers snel maatregelen met betere sloten of plaatsing van een alarminstallatie, bij het naderen van de vakantie slaat de twijfel toch weer toe. Hebben ze wel voldoende gedaan? Wel of toch maar niet gaan?” Met de negen tips in dit bericht maak je het de inbreker al heel wat moeilijker en ga je een stuk geruster op vakantie.

Overduidelijk niemand thuis

De gelegenheidsinbreker opereert vaak in zijn eigen wijk. Hij loopt daar rond en ziet al snel of iemand niet thuis is. Staal: “Ik loop zelf ook regelmatig een rondje door de wijk en zie meteen of mensen thuis zijn of niet. Zeg nou zelf: het valt toch op als er dagenlang ’s avonds maar één lampje in de woonkamer brandt. Of de lamellen of gordijnen ook overdag dicht zijn. Wanneer je (als inbreker) naar de voordeur loopt en vervolgens stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat ziet liggen, dan is het toch vrij duidelijk dat er niemand thuis is?”

Staal vervolgt: “Soms schakelt men buren of vrienden in om op het huis te passen. Zij halen dan de post van de deurmat en sorteren die keurig in het zicht op de eettafel. Een duidelijk signaal dat de bewoners weg zijn. Een inbreker heeft derhalve alle tijd om zich toegang tot je huis te verschaffen en de spullen waar je zo aan gehecht bent, mee te nemen. De ring die je van je ouders hebt gekregen of je laptop met alle vakantiefoto’s, om maar eens wat te noemen!”

Zes van de tien voordeursloten en zeven van de tien achterdeursloten (zeer) slecht
Je vergroot de kans op inbraak aanzienlijk wanneer je, zoals hierboven beschreven, zo overduidelijk laat zien dat er niemand thuis is. Inbrekers komen meestal binnen via de achter- of voordeur. Een ervaren inbreker ziet in een oogopslag of een achterdeurslot een ‘makkie’ is of dat het een zware klus gaat worden. Meestal kiest hij voor de makkelijkste optie, en laat de beter beveiligde huizen aan zich voorbij gaan. In de zomer heeft hij tenslotte keus te over: er zijn veel mensen voor langere tijd van huis.

Onderzoek wijst uit dat maar liefst 60 procent van de voordeuren een zodanig slecht slot of beslag heeft dat een inbreker met wat gereedschap in 1 à 2 minuten binnen is. En dan heeft hij volop tijd om op zoek te gaan naar jouw waardevolle spullen. Met achterdeuren is het zelfs nog slechter gesteld: zeven op de tien sloten zijn niet echt inbraakwerend te noemen.

Negen tips om met een veilig gevoel op vakantie te gaan

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, zéker niet tijdens de vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken negen slimme tips voor je:

1. Plaats nieuw beslag met anti-cilindertrekbeveiliging op je voor- en achterdeur. Inbrekers zien dat op afstand en denken al snel dat de rest van het huis ‘ook wel goed beveiligd’ zal zijn. Zo vlak voor de vakantie ben je misschien best druk, maar het blijft lang licht. Voor dit klusje heb je vaak enkel een goede schroevendraaier nodig. Doe sowieso eerst de inbraakpreventiecheck op de website van de NIPW: www.inbraakmislukt.nl dan weet je meteen wat je moet doen in jouw situatie. Ga naar een bouwmarkt, sleutelspecialist of ijzerwarenspeciaalzaak en koop voor 50 tot 60 euro per deur nieuw beslag met drie SKG-sterren. Nu heb je echt een veel grotere kans dat inbrekers jouw huis zullen overslaan.

2. Vraag iemand om de post, reclamedrukwerk en kranten regelmatig weg te halen. Laat ze niet in stapeltjes op tafel leggen, maar vraag de vriend of buur om ze uit het zicht, bijvoorbeeld in een kast op te bergen.

3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter ’s avonds aan zijn en stel ze in op verschil-lende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer al uit zijn. Tegenwoordig heb je lampen die via een router verbonden zijn met een appje. Hiermee kun je veel verlichting op het door jou gekozen tijdstip aan en uit laten gaan. Helemaal automatisch en echt van deze tijd. Ook handig als je gewoon thuis bent. Staal: “Slechts 40 procent van de ondervraagden in ons onderzoek besteedt hier aandacht aan, eigenlijk veel te weinig.”

4. Doe je je lamellen of gordijnen normaal gesproken helemaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat je op vakantie gaat. Laat ze half open zodat je overdag en ’s avonds wel naar binnen kunt kijken, maar geen zicht hebt op de hele kamer. Kijkt een inbreker stiekem naar binnen, dan overziet hij niet de complete ruimte.

5. Berg juwelen en andere kostbaarheden op. “Ons onderzoek geeft aan dat ongeveer een op de drie dat doet”, volgens Staal. “Liefst natuurlijk in een gecertificeerde kluis. Opvallend is dat een op de tien dat al doet. Na een inbraak stijgt het percentage daarentegen naar ruim het dubbele. Immers, het laatste wat je wil, is het nog een keer meemaken.”

6. Maak je vuilcontainer met een hangslot vast of plaats ze in de schuur of berging. Inbrekers gebruiken ze als ‘opstapje’ om het vaak veel minder goed beveiligde slaapkamerraam met een koevoet open te breken. En in negen van de tien gevallen liggen juist daar de juwelen en andere kostbaarheden ‘verstopt’.

7. Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En leg een tijdschrift of open boek op tafel, alsof je zo weer verder kunt gaan lezen.

8. Vraag een van je buren om een oogje in het zeil te houden.

9. Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je langere tijd niet thuis bent. Of stel je privacy-instellingen van Facebook zodanig in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

Het onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is gehouden onder 788 huishoudens in maart 2018. Kijk voor nog meer vakantietips op Youtube naar: https://youtu.be/9LpEGLURPiE

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie. Om zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Veiligheid en Justitie het aantal inbraken en inbraakpogingen substantieel te verlagen. Werd in 2012 nog 91.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan in 2017 was dit gedaald naar 50.000. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei en november. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Nauta Veilig en Zo Veilig in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Verbond van Verzekeraars.

Kijk voor meer informatie over onder meer inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android  
05-07-2018 12:19